Σε διαβούλευση το νομοσχέδιο για τα ζώα που αφορά και τα κυνηγόσκυλα


24/02/2021

Το νέο νομοσχέδιο παρουσιάστηκε σήμερα από το Υπουργείο Εσωτερικών, στο υπουργικό συμβούλιο στηριζόμενο από πλήθος φιλοζωικών οργανώσεων.
Να υπενθυμίσουμε πως την αναγγελία του συγκεκριμένου νομοσχεδίου, που είχε καταγγείλει η ΚΣΕ, είχε ήδη κάνει πριν τον ανασχηματισμό, ως υφυπουργός Εσωτερικών, ο Θοδωρής Λιβάνιος.
Ας δούμε τι περιλαμβάνει το νέο νομοσχέδιο:

1. Εθνικό Μητρώο Ζώων (ΕΜΖ) Συντροφιάς για δεσποζόμενα και αδέσποτα, ζώα προς υιοθεσία, φιλοζωικά σωματεία και οργανώσεις, κτηνίατρους, εκτροφείς, καταφύγια και τη Δημόσια Διοίκηση σε μια ενιαία επίσημη πλατφόρμα συνεργασίας. Θα υπάρχουν πλέον ηλεκτρονικό βιβλιάριο, Μητρώο Φιλοζωικών Σωματείων & Οργανώσεων, Μητρώο Καταφυγίων, Μητρώο επαγγελματιών και ερασιτεχνών εκτροφέων, Πανελλήνια Πλατφόρμα Υιοθεσίας Αδέσποτων Ζώων Συντροφιάς αλλά ακόμη και Μητρώο Εθελοντικής Αιμοδοσίας Ζώων Συντροφιάς.

2. Ηλεκτρονικό βιβλιάριο: Ψηφιακός φάκελος υγείας για τα ζώα συντροφιάς, μέσω του Εθνικού Μητρώου Ζώων Συντροφιάς με το ιατρικό ιστορικό των ζώων να είναι προσβάσιμο ψηφιακά, για τους ιδιοκτήτες & τους κτηνιάτρους, οπουδήποτε, σε οποιαδήποτε έκτακτη περίσταση.

3. Αναπαραγωγή με κανόνες: Στους ιδιώτες θα επιτρέπεται μόνο με άδεια και μία μόνο γέννα ανά δεσποζόμενο ζώο με προϋπόθεση ότι πριν από την γέννα θα γίνεται δήλωση των υποψηφίων αναδόχων για τα νεογέννητα. Έξι θα είναι ο ανώτατος αριθμός γεννών ανά ζώο σε όλη του τη ζωή για τους επαγγελματίες εκτροφείς. Μόνο με άδεια θα μπορούν να προχωρούν σε αναπαραγωγή και οι ερασιτέχνες εκτροφείς με έως 2 γέννες, από έως 2 ζώα, ανά έτος. Η μοναδική περίπτωση εξαίρεσης από την υποχρεωτική στείρωση θα είναι η ιατρική γνωμάτευση.Απαγορεύονται αγγελίες για πώληση από μη εγκεκριμένους επαγγελματίες ή αδειοδοτημένους εκτροφείς και ιδιοκτήτες.

4. Ένα εκατομμύριο στειρώσεις σε αδέσποτα ζώα, voucher για στείρωση και σήμανση σε δεσποζόμενα.

5. Επιτροπή Παρακολούθησης για τους Δήμους και κυρώσεις: Το “Πρόγραμμα Άργος” υποχρεώνει κάθε δήμο μόνο του ή σε συνεργασία με άλλους δήμους ή μέσω Συνδέσμων ή σε συνεργασία με ιδιώτες, να εφαρμόζει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα διαχείρισης αδέσποτων, που περιλαμβάνει: Περισυλλογή, με εκπαιδευμένα συνεργεία & κατάλληλο εξοπλισμό, σήμανση και ηλεκτρονική καταγραφή, στείρωση και περίθαλψη, με τη διασφάλιση των απαραίτητων κτηνιατρικών υπηρεσιών, φιλοξενία, με την ίδρυση και λειτουργία καταφύγιων, με νέους κανόνες διαφάνειας και προσβασιμότητας από όλους, υιοθεσία, μέσω της Πανελλήνιας Πλατφόρμας, σε συνεργασία με τις Φιλοζωικές και αποτέφρωση, μέσω της λειτουργίας αποτεφρωτηρίων.

6. Εθνική Γραμμή Καταγγελιών, διεύρυνση του ορισμού της κακοποίησης και αυστηροποίηση προστίμων: Το νέο νομοσχέδιο προβλέπει την δημιουργία ψηφιακής εφαρμογής και 5ψήφιου αριθμού καταγγελιών για περιστατικά κακοποίησης ζώων και παράβασης του νομικού πλαισίου για τα ζώα συντροφιάς, ενώ ην ίδια ώρα, φέρνει τη διεύρυνση του ορισμού της κακοποίησης και την αυστηροποίηση προστίμων.

7. Υιοθεσίες στο εξωτερικό με πιστοποιητικά traces

8. Μητρώο Παραβατών, Θεσπίζεται ηλεκτρονικό μητρώο στην Εισαγγελία Αθηνών, στο οποίο καταγράφονται όσοι έχουν ποινική καταδίκη για κακοποίηση ζώων. Το Μητρώο ενημερώνεται με μέριμνα και των κατά τόπο Εισαγγελέων. Το Μητρώο Παραβατών διαλειτουργεί με το Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς. Η εγγραφή παραβάτη στο Μητρώο εμποδίζει την καταχώρισή του ως ιδιοκτήτη ζώου στο ΕΜΖ. Σε περίπτωση αθώωσης, η εγγραφή διαγράφεται χωρίς ίχνη.

Πηγή: skai.gr