Συνάντηση Κ.Σ.Ε. με τον Yφυπουργό κ. Γ. Αμυρά για λύκους και NATURA


14/02/2022

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Η Κ.Σ.Ε. συζήτησε με τον Yφυπουργό για λύκους και NATURA

Τηλεδιάσκεψη με τον Yφυπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας κ. Γ. Αμυρά είχε χθες το μεσημέρι η Κυνηγετική Συνομοσπονδία Ελλάδος, με κύρια θέματα συζήτησης τις Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες (Ε.Π.Μ.) που αυτήν την περίοδο εκπονούνται στις προστατευόμενες περιοχές, αλλά και τα φαινόμενα επανάκαμψης και υπερπληθυσμού των λύκων σε διάφορες περιοχές της χώρας.

Την Κ.Σ.Ε. εκπροσώπησαν ο πρόεδρος της κ. Γ. Αραμπατζής και ο πρόεδρος της Δ΄ Κ.Ο.Σ.Ε. κ. Ν. Σταθόπουλος, ενώ εκτός από τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος στην τηλεδιάσκεψη πήρε μέρος και ο Γεν. Γραμματέας του ΥΠΕΝ κ. Π. Βαρελίδης.

Οι εκπρόσωποι της Κ.Σ.Ε. επισήμαναν στον κ. Αμυρά την ανησυχία και έντονη δυσφορία του κυνηγετικού κόσμου, για τον τρόπο που συγκεκριμένες ανάδοχες εταιρίες αντιμετωπίζουν το κυνήγι, όταν συντάσσουν τις Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες για τις προστατευόμενες περιοχές.

Παρέθεσαν, μάλιστα, μία σειρά στοιχείων που δείχνουν ότι οι ανάδοχες εταιρίες κάνουν ότι είναι δυνατόν, ώστε να μην μετέχουν στη δημόσια διαβούλευση και στον σχετικό διάλογο, οι θεσμικοί εκπρόσωποι και οι επιστήμονες των Κυνηγετικών Οργανώσεων.

Οι κκ. Αραμπατζής και Σταθόπουλος κάλεσαν το Υπουργείο Περιβάλλοντος να παρέμβει άμεσα, ώστε να τηρούνται πλήρως οι κανόνες ενημέρωσης και διαλόγου με τους φορείς των τοπικών κοινωνιών, ανάμεσα στους οποίους είναι και οι επίσημες Κυνηγετικές Οργανώσεις.

Ο Υφυπουργός κ. Αμυράς αποδέχθηκε ως απόλυτο δίκαιο το αίτημα της Κ.Σ.Ε., αναλαμβάνοντας τη δέσμευση να παρέμβει προσωπικά, προκειμένου να αποκατασταθεί κάθε δυσλειτουργία που δεν υπηρετεί τη διαφάνεια, την πλήρη ενημέρωση και τον δημόσιο διάλογο, όσον αφορά στις Ε. Π.Μ. του δικτύου NATOURA.

 

 

 

Όσον αφορά στις εξελίξεις που σηματοδότησε η πρόσφατη δραστηριότητα των λύκων στην περιοχή της Αττικής, η Κ.Σ.Ε. έκανε εκτενή ενημέρωση των στοιχείων που έχει συλλέξει το επιστημονικό της προσωπικό, όπως και της κατάστασης που επικρατεί και στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας, με έμφαση στις απώλειες κυνηγετικών σκύλων.

Κάτι που ιδιαιτέρως συζητήθηκε από τις δύο πλευρές, είναι η αναγκαιότητα ύπαρξης μίας αξιόπιστης και αντικειμενικής μελέτης που θα ανατεθεί σε δημόσιο φορέα, ώστε να καταμετρηθεί με ακρίβεια ο πληθυσμός των λύκων στη χώρα μας, η αλληλεπίδραση με την πρωτογενή παραγωγή και άλλες ανθρώπινες δραστηριότητες, αλλά και η φέρουσα ικανότητα των οικοσυστημάτων μας ως προς τον πληθυσμό του είδους.

Η Κ.Σ.Ε. διαβεβαίωσε ότι είναι έτοιμη να συμβάλει με τις προτάσεις και τις παρατηρήσεις της σε αυτήν την κατεύθυνση, αξιοποιώντας τη διεθνή εμπειρία και τις πολιτικές διαχείρισης που εφαρμόζονται σε άλλες χώρες της Ε.Ε.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Γ. ΑΡΑΜΠΑΤΖΗΣ

Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΦΩΤ. ΤΡΑΚΑΚΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ