Magnum & Super magnum… υπερβολή ή ανάγκη;


31/10/2019

Ατέλειωτες και χωρίς κάποια ουσιαστική επικράτηση, είναι οι συζητήσεις ανάμεσα στις κυνηγετικές παρέες, για τη χρήση των ” βαριών ” γομώσεων, την αποτελεσματικότητά τους, αλλά και τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα που παρουσιάζουν.
Οι απόψεις και από τις δυο πλευρές, συνήθως στηρίζονται κυρίως σε προσωπικές εκτιμήσεις και εμπειρίες και σίγουρα όταν κάποιος είναι απόλυτα ευχαριστημένος με την απόδοση του φυσιγγίου που χρησιμοποιεί … τα υπόλοιπα περισσεύουν…
Πάντως για όλα, υπάρχουν κάποιες βασικές αρχές που μπορεί κάποιος να στηριχτεί για την επιλογή του, αλλά και για να έχει την δυνατόν καλύτερη απόδοση σε συνδυασμό όπλου – φυσιγγίου – καιρού και θηράματος.

η αναζήτηση του απόλυτου… φυσιγγίου

Πάντα υπήρχαν και υπάρχουν, απαιτήσεις και προσδοκίες των κυνηγών που ζητούσαν από αυτά τα φυσίγγια να παρέχουν εξωπραγματικές βλητικές ιδιότητες στον κυνηγότοπο και αυτό πονοκεφάλιαζε τους τεχνικούς που τα μελετούσαν. Ζητούσαν βαρύτατες γομώσεις, μεγάλες ταχύτητες, χαμηλές πιέσεις και μικρή ανάκρουση. Απαιτήσεις που και σήμερα συναντάμε στις κυνηγετικές συζητήσεις. Στις αρχές της δεκαετίας του 1970 εμφανίστηκε για πρώτη φορά, μια αύξηση του βάρους γόμωσης των σκαγιών στα 46 γρ. για το φυσίγγι magnum, σε κάλυκα τριών ιντσών (76 χιλ.).
Άρχισε να διαφαίνεται ότι το επιθυμητό αποτέλεσμα θα γινόταν πραγματικότητα με τη σωστή προσπάθεια. Έτσι νέες πυρίτιδες -οι λεγόμενες πυρίτιδες προοδευτικής καύσεως-, με μια διαφορετική σύσταση που ταίριαζε στο δωδεκάρι διαμέτρημα, με μια εξαιρετική ποιότητα, με υψηλές δυνατότητες, δημιουργήθηκαν και εμφανίστηκαν. Αυτές συνοδεύτηκαν με ειδικά καψύλλια διαφορετικής ισχύος από αυτά που υπήρχαν για τις γομώσεις των απλών φυσιγγίων, καθώς και βύσματα με μεγαλύτερο κυάθιο (ειδικοί συγκεντρωτήρες) για να χωρούν τη μεγάλη ποσότητα των σκαγιών της γόμωσης ενός magnum.

Άρχισαν οι κυνηγοί των υδροβίων που ασχολούνται συστηματικά με αυτό, όπως άλλωστε κάνουν οι φασσάδες, οι λαγοκυνηγοί και οι γουρουνοκυνηγοί, να ζητούν επίμονα τα νέα φυσίγγια, όπως επίσης και τα νέα όπλα των τριών ιντσών (76 χιλ.), δηλαδή αυτά που διέθεταν θαλάμες magnum και εμφανίστηκαν στο εμπόριο.
Στο τέλος της δεκαετίας του 1980 και μέχρι σήμερα επακολούθησε μια εντυπωσιακή τεχνολογική εξέλιξη των όπλων και φυσιγγίων magnum σε υπερθετικό βαθμό, που βέβαια οφειλόταν κατά ένα μεγάλο ποσοστό στην υποχρεωτική χρήση ατσάλινων σιδηρούχων σκαγιών στους βάλτους της Αμερικής.

οι πραγματικές κυνηγετικές μας ανάγκες…

Σήμερα στα φυσίγγια που διατίθενται στο εμπόριο τα συναντάμε σε demi magnum (ημιμάγκνουμ) με μήκος κάλυκα κανονικό, 2 3/4 της ίντσας, δηλαδή 70 χιλ., αλλά με βάρος γόμωσης σκαγιών από 40 ως 46 γρ. Τα φυσίγγια magnum (μάγκνουμ) με μήκος κάλυκα 3 ιντσών (76 χιλ.) που διαθέτουν βάρος γόμωσης σκαγιών από 46 ως 57 γρ. και το θηριώδες super magnum (σούπερ μάγκνουμ) με μήκος κάλυκα 3 1/2 ιντσών, δηλαδή 89 χιλ., που τα τελευταία χρόνια τυγχάνει μιας πρωτοφανούς αποδοχής, με βάρος γόμωσης σκαγιών από 58 ως 64 γρ.
Το super magnum ως διαμέτρημα όπλου και ως φυσίγγι δημιουργήθηκε αρχικά για τις κυνηγετικές ανάγκες των αμερικανών κυνηγών σε θηράματα που αφθονούν εκεί, όπως η άγρια γαλοπούλα και η μεγάλη καναδική αγριόχηνα. Θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι το κόστος ενός φυσιγγίου super magnum είναι ιδιαίτερα υψηλό. Πολύ πιο υψηλό από ενός demi magnum και υψηλότερο από ενός magnum.
Συνεπώς, θα πρέπει κάποιος να αναρωτηθεί για ποιους λόγους να αγοράσει ένα όπλο που ρίχνει φυσίγγια super magnum, σε ποια θηράματα και πόσες φορές θα χρησιμοποιήσει τόσο ειδικά φυσίγγια, ειδικής χρήσης και υψηλού κόστους. Για τα θηράματα και τις κυνηγετικές ανάγκες της χώρας μας, τα φυσίγγια demi magnum και magnum είναι υπέρ-αρκετά σε θηράματα όπως τα μεγάλα παπιά και ο αγριόχοιρος.

μεγάλες προσκοπεύσεις…

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι όλες οι πολύ βαριές γομώσεις απαιτούν υψηλότερη στήλη σκαγιών μέσα στον κάλυκα για να χωρέσουν όλα αυτά τα σκάγια. Όταν βγαίνει η στήλη σκαγιών ενός super magnum φυσιγγίου, μέσα από έναν στενό αυλό ή από ένα σφικτό τσοκάρισμα (full ή extra full) τότε το μήκος της ατράκτου αυξάνεται τόσο που το πρώτο σκάγι από το τελευταίο στα 35 μ. έχει απόσταση 5 μέτρα.
Επίσης το μέτωπο της δέσμης των σκαγιών έχει μικρότερη διάμετρο από όση θα χρειαζόταν για να διορθωθεί ένα σκοπευτικό λάθος.
Το μεγάλο λοιπόν μήκος της ατράκτου αφαιρεί σκάγια που θα αύξαναν τη διάμετρο του μετώπου της ντουφεκιάς μας.
Έτσι, αν κάποιος δεν σκοπεύσει καλά και δεν εφαρμόζει την τεχνική των προσκοπεύσεων, τότε μέχρι να φθάσει η “ουρά” με τα υπόλοιπα σκάγια, το πουλί έχει περάσει.
Γι’ αυτό, ειδικά στις τραβέρσες, όταν κάποιος κυνηγάει υδρόβια θα πρέπει απαραιτήτως -αν χρησιμοποιεί magnum και super magnum- να βάζει σχεδόν τη διπλάσια προσκόπευση από αυτή που συνηθίζει να βάζει με τις γομώσεις των 32-34 γρ. σε βολές καρτεριού άλλων πτερωτών θηραμάτων.
Σε αυτό βέβαια συντελεί το ότι τα magnum και super magnum διαθέτουν χαμηλότερες ταχύτητες από ότι οι κανονικές γομώσεις.
Σκεφτείτε ότι ο μέσος όρος ταχυτήτων ενός super magnum φυσιγγίου έχει παρατηρηθεί ότι κυμαίνεται στο 1μ. από το στόμιο του όπλου στα 340μ./δευτ., ενός magnum με βαριά γόμωση 57 γρ. σκαγιών γύρω στα 350 μ./δευτ., ενώ για ένα απλό φυσίγγι σε κάλυκα μήκους 70 χιλ. και γόμωση 36 γρ. είναι γύρω στα 400μ./δευτ. και πάνω.
Θα πρέπει να ξέρουμε ότι τα magnum και τα super magnum φυσίγγια διαθέτουν κάποιες ιδιαιτερότητες προστασίας των σκαγιών που βρίσκουμε σπανιότερα στα απλά φυσίγγια.
Αρχικά, τα ατσάλινα ή τα επιμετάλλωμενα σκάγια, που χρησιμοποιούνται ευρέως και τα οποία είναι σκληρά και ανθεκτικά στις παραμορφώσεις κατά τη διαδρομή τους μέσα από την κάννη και το τσοκ της.
Δεύτερον το αντιτριβικό υλικό από λευκούς κόκκους πολυαιθυλαινίου ή πολυπροπυλαινίου που χρησιμεύει ως “ξηρή λίπανση” ανάμεσα στα σκάγια και έτσι εξουδετερώνονται οι τριβές μεταξύ τους.
Αυτά σχεδιάστηκαν και μελετήθηκαν στην προσπάθεια των βλητικών να περιορίσουν τις παραμορφώσεις των σκαγιών, να βγαίνουν περισσότερα σφαιρικά σκάγια από το στόμιο κι έτσι να εκτρέπονται της πορείας προς το στόχο λιγότερα σκάγια.
Με αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζεται μια αυξημένη συγκέντρωση σκαγιών μέσα στον κύκλο βολής των 76 εκατ. και αυτό προσδίδει την επιθυμητή αύξηση του βεληνεκούς.
Το ότι διαθέτει το πλαστικό κυάθιο προστασίας των σκαγιών (συγκεντρωτήρας) δεν κρίθηκε ικανό μέσο προστασίας των σκαγιών για φυσίγγια που αναπτύσσουν μεγάλες πιέσεις, καθώς η δέσμη των σκαγιών βγαίνει από τον κάλυκα και μπαίνει στον κώνο προσαρμογής για να συνεχίσει στον αυλό, δηλαδή το εσωτερικό κυλινδρικό τμήμα της κάννης και μετά στο τσοκ. Μοιραία όσα σκάγια θα παραμορφωθούν, θα εκτραπούν και δεν θα φθάσουν ποτέ στο στόχο.

κάντε τη σωστή επιλογή…

Έτσι λοιπόν το βασικό βλητικό επιδιωκόμενο αποτέλεσμα στα magnum και super magnum φυσίγγια είναι η διατήρηση της σφαιρικότητας όσο το δυνατόν περισσότερο σκαγιών από αυτά που εμπεριέχει η γόμωσή μας για να έχουμε την απαιτούμενη πυκνότητα βολής στις μακρινές αποστάσεις και συνεπώς πολλαπλά τραύματα στο θήραμα. Τα πολλαπλά τραύματα, σε συνάρτηση με τη διάτρηση που επιφέρει το σκληρό σκάγι στα σκληρά θηράματα, δηλαδή αυτά που διαθέτουν υψηλή δερματική αντίσταση, προσδίδουν τη φονικότητα και την ακαριαία καταβολή για να μην έχουμε τραυματισμούς και απώλειες. Είναι κρίμα και άδικο να πέφτουν τραυματισμένα θηράματα και να χάνονται. Γι’ αυτό στο θέμα της επιλογής και αγοράς αυτών των ειδικών φυσιγγίων, όπως τα magnum και super magnum, θα πρέπει να είμαστε σχολαστικοί στην επιλογή και γενναιόδωροι στην αγορά.

Μπάμπης Αιγινίτης – greekshooting.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ