ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΚΙΟ: Τι αλλάζει για τα κυνηγόσκυλα – Το τραγικό περιεχόμενο του νέου νόμου


26/02/2021

Από δικές μου πηγές που έχουν να κάνουν με τη θητεία μου στη δημοσιογραφία, βρήκα και διαβάζω αυτή τη στιγμή το νέο νομοσχέδιο για τα ζώα, που μέχρι στιγμής κρατάει ως «μυστικό» η κυβέρνηση.

Πριν γράψω τι περιέχει για τους κυνηγούς και τα κυνηγόσκυλα, σας προετοιμάζω ότι πρόκειται για… έναν «κόλαφο» και για τους κυνηγούς και για τα κυνηγόσκυλα!

Όλο το νομοσχέδιο επιβεβαιώνει ότι τα πάντα σήμερα, αποφασίζονται από μία μικρή παρέα ανθρώπων μέσα στο Μαξίμου. Όχι από κυβέρνηση, όχι από αρμόδιους υπουργούς, όχι από υπουργικό συμβούλιο, αλλά από μία μικρή παρέα μέσα στο Μαξίμου.

Για να μη γελιόμαστε και να μην εθελοτυφλούμε, ας το κάνω πιο λιανά:
Όπως μία μικρή παρέα αποφάσισε ότι Διευθυντής στο Εθνικό Θέατρο έπρεπε να είναι ο Λιγνιάδης, έτσι μία παρέα αποφάσισε ότι κυνηγοί και κυνηγόσκυλα πρέπει να ριχτούν στο πυρ το εξώτερο!
Στη δική μας περίπτωση, η «παρεούλα» αυτή ήταν ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ κ Λιβάνιος, ΔΥΟ ζωοφιλικά σωματεία, και ο ίδιος Πρωθυπουργός Κ. Μητοτάκης.

Μόνο αυτοί ήξεραν τι ετοιμαζόταν και κανένας άλλος. Ούτε υπουργοί, ούτε βουλευτές, ούτε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ούτε οι φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ούτε οι κτηνίατροι, ούτε κανένας άλλος.
Η… παρεούλα δεν ήθελε να ξέρει κανείς άλλος (και εσείς θέλετε να μάθετε, ποιος τοποθέτησε Διευθυντή στο «Εθνικό» τον Λιγνιάδη! Χα χα)

Λοιπόν, το νομοσχέδιο είναι… ένα άγος και ένας τρόμος για όποιον έχει σκύλο, είτε είναι κυνηγετικός είτε όχι.
Ένα νομοσχέδιο γεμάτο ποινές, πρόστιμα, αφόρητη γραφειοκρατία, πλήρες «φακελωμάτων» και τιμωριών κάθε είδους.
Το διαβάζεις και, αν δεν αγαπάς τον σκύλο σου, αρχίζεις να σκέφτεσαι που να πας… να τον εγκαταλείψεις! Εμείς δεν θα το κάνουμε, φοβάμαι, όμως, πως χιλιάδες άλλοι πολίτες αυτό θα σκεφτούν…
Λοιπόν, έχουμε και λέμε:

– Το νομοσχέδιο προβλέπει στην ουσία ότι οι κυνηγοί είναι… ένοχοι εκ προοιμίου, απλώς και μόνο γιατί είναι κυνηγοί!
Έτσι, στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς (ΕΜΖΣ) που θα δημιουργηθεί, οι κυνηγετικοί σκύλοι και οι ιδιοκτήτες τους θα σημανθούν με διαφορετικό τρόπο από ότι οι υπόλοιποι σκύλοι και οι υπόλοιποι ιδιοκτήτες.
Επιβάλλεται να υπάρχει και ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ και ΕΝΔΕΙΞΗ ότι το ζώο είναι κυνηγετικό. Φυσικά, ονοματεπώνυμο ιδιοκτήτη, διεύθυνση, ΑΦΜ, Αριθμός ταυτότητας, τηλέφωνο κλπ…
Επίσης, όταν κυκλοφορεί ο κυνηγετικός σκύλος εκτός σπιτιού, πρέπει να φέρει στο περιλαίμιο και ξεχωριστή ένδειξη, όπως οι Εβραίοι τον καιρό του Χίτλερ. Πως θα είναι αυτή η ένδειξη, θα το καθορίσει υπουργική απόφαση που θα εκδοθεί αργότερα (ελπίζω να μην προβλέπει και καμία στάμπα στο μέτωπο του κυνηγού – ιδιοκτήτη του).

– Αφαιρείται η άδεια κυνηγίου από κάθε κυνηγό, του οποίου ο σκύλος δεν έχει εγγραφεί στο ΕΜΖΣ, ή δεν φοράει τη διακριτική σήμανση – «στάμπα» που λέγαμε.

– Τα κλουβιά μεταφοράς κυνηγετικών σκύλων, απαγορεύονται, πλέον, ρητώς και κατηγορηματικώς, όπως και κάθε άλλου είδους κατασκευής ή «κλωβού» μεταφοράς, που τοποθετείται πίσω από τον πίσω προφυλαχτήρα του οχήματος (ακριβής διατύπωση).

– Κάθε ιδιοκτήτης σκύλου, υποχρεούται να στειρώσει το ζώο του εντός 3 μηνών από την απόκτηση του.
Αν ο σκύλος είναι κάτω του έτους, η στείρωση πρέπει να γίνει 3 μήνες αφότου χρονίσει το ζώο.
Ένας ιδιοκτήτης που θέλει να ζευγαρώσει το ζώο του, μπορεί να το κάνει… μόνο μία φορά στη ζωή του ζώου, και εφόσον λάβει άδεια από Ειδική Επιτροπή.
Η αίτηση αυτή πρέπει να υποβληθεί το αργότερο μέσα σε 6 μήνες από την ισχύ του νόμου. Και αφού το ζευγαρώσει κατόπιν αδείας για μία και μόνη φορά, μέσα σε έξι μήνες μετά το ζευγάρωμα, το θηλυκό ζώο… πρέπει τελεσίδικα να στειρωθεί!
Για να σου δοθεί, όμως, άδεια και γι’ αυτήν την μοναδική φορά, πρέπει να έχεις δηλώσει από πριν την ταυτότητα 6 έως 8 φυσικών προσώπων που είναι διατεθειμένα να πάρουν τα κουτάβια!

– Ο νόμος αναγνωρίζει την «ερασιτεχνική εκτροφή», αλλά με αυστηρές προυποθέσεις.
Οι «ερασιτέχνες εκτροφείς» πρέπει να λάβουν ειδικές άδειες και να είναι δηλωμένοι σε ξεχωριστό Μητρώο, όπως και τα θηλυκά τους ζώα «αναπαραγωγής».
Έστω και έτσι, όμως, ούτε οι «ερασιτέχνες εκτροφείς» μπορούν να κάνουν περισσότερες από… μία γέννα κάθε έτος, ενώ επιτρέπεται να διατηρούν αστείρωτες μέχρι δύο σκύλες μόνο!
Οτιδήποτε άλλο θεωρείται παράνομη εκτροφή και υπόκειται σε κυρώσεις (αρκετών χιλιάδων ευρώ)

– Τις «κλειστές» αναπαραγωγές ξεχάστε τες! Ρητά απαγορεύεται η αναπαραγωγή γεννητόρων με πρώτο βαθμό συγγενείας μεταξύ τους, τόσο για επαγγελματίες, όσο και για ερασιτέχνες ή απλούς ιδιοκτήτες.

Προς το παρόν αυτά. Συνεχίζω το διάβασμα, γιατί υπάρχουν και πολλά άλλα…

Δημήτρης Στριλάκος

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ