Ανακοίνωση – Απόφαση της Κ.Σ.Ε. για τη διαβούλευση του νομοσχεδίου για τα ζώα συντροφιάς


11/05/2021

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – Απόφαση Δ. Σ. της Κ.Σ.Ε. για τη διαβούλευση του νομοσχεδίου για τα ζώα συντροφιάς

Μέσω τηλεδιάσκεψης και με τη συμμετοχή εκπροσώπων των Κυνηγετικών Ομοσπονδιών όλης της χώρας, συνεδρίασε σήμερα το Δ.Σ. της Κυνηγετικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος για να σχεδιάσει τα επόμενα βήματά έναντι του νομοσχεδίου που προβλέπει… υποχρεωτικό ευνουχισμό και στείρωση για όλους τους σκύλους της χώρας.
Το σχέδιο νόμου που τέθηκε στη διαβούλευση, επιβεβαιώνει ότι το Υπουργείο δεν έλαβε υπόψη ούτε τις θέσεις, ούτε τις ενημερώσεις, ούτε και τις προτάσεις που έγκαιρα υποβλήθηκαν σε Υπουργούς και κυβερνητικούς παράγοντες, τόσο από την Κ.Σ.Ε., όσο και από τους κυνοφιλικούς Ομίλους της χώρας μας.
Έτσι, κατέληξε να διαπράττει ένα ακόμα τεράστιο λάθος. Όμως, ένα λάθος που επαναλαμβάνεται πολλές φορές, φανερώνει μία συνειδητή απόφαση για την οποία οι συντάκτες του νομοσχεδίου φέρουν ακέραια την ευθύνη.
Ιδιαίτερα τα άρθρα 5 και 6 του νομοσχεδίου που προβλέπουν την καθολική στείρωση όλων των δεσποζόμενων σκύλων και την ποινικοποίηση κάθε μορφής ερασιτεχνικής εκτροφής, είναι σαφές ότι εμπεριέχουν διακρίσεις και σκοπιμότητες που ευθέως στρέφονται κατά του κόσμου των κυνηγών.
Το νομοσχέδιο, στη σημερινή του μορφή, περιλαμβάνει μία σειρά τιμωριών, ποινικών διώξεων και βαρύτατων χρηματικών προστίμων για τους κυνηγούς και χιλιάδες άλλους πολίτες, που έχουν επιλέξει να εντάξουν στη ζωή τους έναν ή περισσότερους σκύλους.
Επιβάλλοντας την υποχρεωτική στείρωση όλων των αρσενικών ή θηλυκών σκύλων, τιμωρεί στην ουσία τους ευσυνείδητους κατόχους σκύλων, βάζοντας «ταφόπλακα» στην ερασιτεχνική εκτροφή όλων των φυλών μεταξύ αυτών και των κυνηγετικών.

Όπως από νωρίς έχουμε τονίσει προς κάθε κατεύθυνση, η Κ.Σ.Ε. θα αντιμετωπίσει αυτήν τη νομοθετική απόπειρα σαν έναν «αυταρχισμό» του Κράτους εις βάρος των κυνηγών και των ζώων τους, και όχι μόνο εις βάρος αυτών…
Το Κράτος δεν μπορεί να αντιμετωπίζει κάθε πολίτη του ως εν δυνάμει «ανεύθυνο και ασυνείδητο». Δεν έχουμε την ανάγκη ενός τέτοιου νόμου για να αναλάβουμε την ευθύνη, απέναντι στα πλάσματα που αγαπάμε και φροντίζουμε. Είναι ανόητο και επικίνδυνο να επιβάλλεται με νόμο ο υποχρεωτικός ακρωτηριασμός των γεννητικών οργάνων σε όλα τα δεσποζόμενα σκυλιά, με το επιχείρημα ότι μέσω του… αφανισμού τους θα βελτιωθούν οι συνθήκες της ζωής τους.
Πλανάται όποιος νομίζει ότι μπορεί να χρησιμοποιήσει τους όποιους ανεύθυνους και ασυνείδητους, ως βολικό «άλλοθι» εις βάρος χιλιάδων άλλων πολιτών, που αντιλαμβανόμαστε τον υποχρεωτικό ευνουχισμό ως περιορισμό των δικών μας συνταγματικών δικαιωμάτων.

Έχοντας υπόψη όλα τα παραπάνω, το Δ.Σ. της Κ.Σ.Ε. ΟΜΟΦΩΝΑ αποφάσισε:

1) Να συμμετάσχει με τις παρατηρήσεις στη διαδικασία διαβούλευσης του νομοσχεδίου, καλώντας όλους τους Κυνηγετικούς Συλλόγους και τους χιλιάδες των κυνηγών να κάνουν το ίδιο, με ψυχραιμία, νηφαλιότητα και σύνεση, παρά τη δικαιολογημένη οργή και αγανάκτηση που αισθάνονται.

2) Να επικοινωνήσει άμεσα με όλα τα πολιτικά κόμματα και το σύνολο των βουλευτών, ώστε να εξασφαλίσει ότι τα άρθρα 5 και 6 δεν θα γίνουν νόμος του κράτους, ακόμα και εάν αυτό το σχέδιο νόμου εισαχθεί στην Ολομέλεια της Βουλής.
Σε αυτήν την προσπάθεια, καθοριστική θα είναι η συμβολή των Ομοσπονδιών και των Κυνηγετικών Συλλόγων όλης της χώρας, όπου τις επόμενες ημέρες θα αποσταλεί συγκεκριμένο υπόδειγμα οδηγιών και κατευθύνσεων, ως προς την τακτική ενημέρωσης των βουλευτών σε όλες τις εκλογικές περιφέρειες της χώρας.

3) Να προετοιμαστεί από τώρα για ένδικες προσφυγές ενώπιον των ελληνικών και ευρωπαϊκών Δικαστηρίων, εις βάρος ενός καταχρηστικού νόμου που κατά την άποψη μας παραβιάζει κατάφωρα τα συνταγματικά δικαιώματα των πολιτών.

Το Κράτος δεν δικαιούται να εισβάλει στην ιδιωτική και οικογενειακή ζωή του πολίτη, παραβιάζοντας το «άσυλό» του και βασικές ελευθερίες του.
Ο… αναγκαστικός και προληπτικός ακρωτηριασμός των ζώων, ισοδυναμεί με κακοποίηση και βαναυσότητα.
Ταυτόχρονα, παραβιάζει τα σχετικά άρθρα του Συντάγματος που προστατεύουν την κατοικία, την ιδιοκτησία και την ατομική περιουσία.
Ουδείς νόμος μπορεί να προσβάλλει προληπτικά το δικαίωμα του πολίτη να κατέχει ένα υγιές και όχι «ακρωτηριασμένο» ζώο, χωρίς ο πολίτης να έχει παραβεί το νόμο. Εκ των προτέρων τιμωρία για αδίκημα που δεν έχει διαπραχθεί, είναι αδιανόητη στις σύγχρονες Δημοκρατίες!

4) Να εξετάσει τις δυνατότητες μαζικών εκδηλώσεων και κινητοποιήσεων, σε συνεργασία με τις Κυνηγετικές Ομοσπονδίες, τους πρωτοβάθμιους Κυνηγετικούς Συλλόγους και τους κυνοφιλικούς Ομίλους όλης της χώρας,

Σε αυτήν την προσπάθεια που συνεχίζεται και θα συνεχιστεί με όλους τους τρόπους και για όσο χρειαστεί, η Κ.Σ.Ε. καλεί όλους τους κυνηγούς να συμμετέχουν συσπειρωμένοι, γύρω από τους Συλλόγους και τις Οργανώσεις τους.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΓΕΩΡΓ. ΑΡΑΜΠΑΤΖΗΣ

Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΦΩΤ. ΤΡΑΚΑΚΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ