Βουλευτής Μεσσηνίας ΝΔ – Μίλτος Χρυσομάλλης: Αναιτιολόγητη η απαγόρευση του κυνηγιού


12/11/2020

ΝΑ ΑΝΑΘΕΩΡΗΘΕΙ Η ΑΠΟΦΑΣΗ
Δεν μπορεί να αιτιολογηθεί η απαγόρευση του κυνηγιού όταν επιτρέπεται το λιομάζωμα από πολίτες που δεν είναι αγρότες, σημειώνει σε ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής Μεσσηνίας της Νέας Δημοκρατίας, Μίλτος Χρυσομάλλης. Ζητά να αναθεωρηθεί η σχετική απόφαση και να επιτραπεί το κυνήγι για όσους έχουν πληρώσει το σχετικό τέλος. Τονίζει μάλιστα ότι η απελευθέρωση του κυνηγιού θα συμβάλει στον έλεγχο του πληθυσμού των αγριογούρουνων και την αντιμετώπιση της αφρικανικής πανώλης, ενώ υπογραμμίζει ότι σε πολλές χώρες της Ευρώπης έχουν μπει περιορισμοί αλλά όχι απαγορεύσεις στο κυνήγι…

Η ερώτηση του βουλευτή κ. Χρυσομάλλη απευθύνεται στους υπουργούς Περιβάλλοντος κ. Χατζηδάκη και Προστασίας του Πολίτη κ. Χρυσοχοϊδη. Ο κ. Χρυσομάλλης στην ερώτησή του παραθέτει σειρά στοιχείων σε σχέση με τα ισχύοντα σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που βρίσκονται σε καραντίνα λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Όπως αναφέρει ο βουλευτής το οριζόντιο μέτρο της απαγόρευσης επιλέχθηκε χωρίς συγκεκριμένα επιδημιολογικά δεδομένα, που να αποδεικνύουν τον υψηλό μολυσματικό κίνδυνο από την κυνηγετική δραστηριότητα, την ίδια ώρα που έχουν επιτραπεί οι αγροτικές εργασίες, η ελαιοσυγκομιδή από ελαιοπαραγωγούς όχι κατά κύριο επάγγελμα, ακόμα και η κολύμβηση, με περιορισμούς στο συγχρωτισμό και την απόσταση. Είναι χαρακτηριστικό, σύμφωνα με τα ισχύοντα δεδομένα στις αρχές Νοεμβρίου 2020 στην Ευρώπη, ότι σε επτά (7) χώρες της Ε.Ε., ήτοι τη Γερμανία, την Αυστρία, τη Δανία, την Ολλανδία, την Πολωνία, την Ιταλία, την Κύπρο, καθώς και στην Μεγάλη Βρετανία επιτρέπεται η θήρα κατ’ εξαίρεση των όποιων περιοριστικών μέτρων ισχύουν στις χώρες αυτές. Ενδεικτικά, στην Κύπρο επιτρέπεται η μετακίνηση των κυνηγών για κυνήγι με μόνη εξαίρεση τις ώρες μεταξύ 23:00 και 03:00, καθώς θεωρήθηκε ότι δεν διακυβεύεται η δημόσια υγεία. Στην Γερμανία και την Αυστρία επιτρέπεται το κυνήγι τόσο κατά μόνας όσο και σε ομάδες έως των 10 ατόμων από δύο διαφορετικά νοικοκυριά, ενώ επιτρέπεται και υπό προϋποθέσεις η συγκρότηση πολυάριθμων κυνηγετικών ομάδων για τον έλεγχο επιβλαβών θηραμάτων (π.χ. αγριόχοιρος).

Στη Δανία το κυνήγι ακολουθεί τον γενικό κανόνα συνάθροισης έως 10 ατόμων, ενώ στην Ολλανδία το κυνήγι επιτρέπεται σε έως δύο άτομα από το ίδιο νοικοκυριό. Στην Πολωνία επιτρέπεται το κυνήγι κατά μόνας, ενώ στην Μεγάλη Βρετανία επιτρέπεται η οργανωμένη θηρευτική δραστηριότητα με έως 30 συμμετέχοντες και υπό τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς που έχουν τεθεί σε ισχύ. Τέλος, στην Ιταλία που ακολουθείται ακόμα σύστημα ελέγχου της πανδημίας με χρωματικές ζώνες η κυνηγετική δραστηριότητα στις πράσινες ζώνες είναι ελεύθερη πλην 22:00 με 05:00, στις πορτοκαλί επιτρέπεται μόνο εντός των περιφερειακών ενοτήτων ενώ στις κόκκινες έχει ανασταλεί πλήρως. Σημειώνεται ενδεικτικά ότι ακόμα και στη Γαλλία επιτρέπεται το κυνήγι για τον έλεγχο επιβλαβών για τη γεωργία θηραμάτων.

«Από τη στιγμή που η Πολιτεία έχει επιτρέψει άλλες δραστηριότητες υπαίθρου, όπως το κολύμπι και τις αγροτικές εργασίες ακόμα και από πολίτες που δεν είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, εκτιμώ πως πρέπει να προβλεφθεί και η δυνατότητα κυνηγιού. Ας ακολουθήσουμε τα βήματα που επέλεξαν άλλες ευρωπαϊκές χώρες, επιτρέποντας το κυνήγι σε όσους έχουν ήδη καταβάλει τα τέλη της άδειας θήρας, υπό όρους και προϋποθέσεις που θα διασφαλίζουν και την υγεία των κυνηγών. Το κυνήγι επιτελεί σημαντικό ρόλο στην προστασία του περιβάλλοντος και τον έλεγχο των θηραμάτων, και ειδικά των επιβλαβών για τη γεωργία. Ας μη ξεχνάμε το πολύ σοβαρό πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με τους αγριόχοιρους και την αφρικανική πανώλη, και το οποίο μπορεί να ελεγχθεί δραστικά με το κυνήγι», τόνισε ο Μίλτος Χρυσομάλλης.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ