Με παρέμβαση των Κυνηγετικών Οργανώσεων, απετράπη η απαγόρευση ερασιτεχνικής αλιείας στον Κορινθιακό


21/07/2022

Την τελευταία στιγμή και αφού χρειάστηκαν έντονες παρεμβάσεις ακόμα και από την πλευρά των κυνηγετικών οργανώσεων, απετράπη μία απόφαση που απαγόρευε κάθε μορφή ερασιτεχνικού ψαρέματος σε ολόκληρο τον νομό Κορινθίας!

Συγκεκριμένα, με απόφαση που πρόσφατα είχε εκδώσει το Λιμεναρχείο Κορίνθου, κάθε μορφή ψαρέματος ακόμα και από την ακτή, κηρυσσόταν ως απαγορευμένη σε όλες σχεδόν τις περιοχές αρμοδιότητας και επιχειρησιακής ευθύνης του(Λουτράκι, Κιάτο, Επίδαυρος, Ίσθμια κλπ)

Με αυτήν την πρωτοφανή σε σύλληψη και εκτέλεση «υπηρεσιακή διαταγή», τόσο οι πολίτες αυτών των τοπικών κοινωνιών, όσο και οι χιλιάδες καλοκαιρινοί επισκέπτες μερικών από τις πιο τουριστικές περιοχές της χώρας μας, στερούνταν τη δυνατότητα να ψαρέψουν ερασιτεχνικά με οποιονδήποτε τρόπο, έστω και αν πρόκειται για παιδάκια που θα χρησιμοποιούσαν μία απόχη, ή για κάποιον συνταξιούχο που θα προσπαθήσει να ψυχαγωγηθεί με μία πετονιά ή ένα καλάμι!

Για να αρθεί αυτή η απόφαση χρειάστηκαν να υπάρξουν παρεμβάσεις στο πιο υψηλό πολιτικό και υπηρεσιακό επίπεδο, ενώ στην υπόθεση ενεπλάκη και η Δ΄ΚΟΣΕ που απέστειλε σε πολλούς αποδέκτες σχετική επιστολή διαμαρτυρίας, ζητώντας την αναίρεση της πρωτοφανούς αυτής απαγόρευσης.

Τις επιδιώξεις του Λιμεναρχείου Κορίνθου να απαγορεύσει το ερασιτεχνικό ψάρεμα σε όλη την περιοχή ευθύνης του, αντελήφθη και αντέδρασε πρώτος ο δικηγόρος Γιώργος Κ. Μαρής, που όντας κυνηγός και ψαράς ο ίδιος, ηγήθηκε της προσπάθειας να ματαιωθεί το αναιτιολόγητο σχέδιο του Λιμεναρχείου. Ο κ Μαρής ως, επί σειρά ετών Νομικός Σύμβουλος των Υπουργείων Προστασίας του Πολίτη και Εμπορικής Ναυτιλίας, διαθέτει και την σχετική εμπειρία εσωτερικού νομικού χειρισμού

Σύμφωνα με πληροφορίες μας, ο κ Μαρής ήταν και αυτός που ενημέρωσε σχετικά την ηγεσία της Δ΄ΚΟΣΕ, γνωρίζοντας ότι λόγω της οργάνωσης των κυνηγετικών οργανώσεων, θα ήταν πιο εύκολο να κινητοποιηθούν και να ασκήσουν πιέσεις, από τους… πιο χαλαρά οργανωμένους ερασιτέχνες αλιείς.

Η απαγόρευση κάθε είδους ψαρέματος από ξηρά και θάλασσα σε απόσταση 300 μέτρων από τις ακτές όλης της Κορίνθου, αποτελούσε πάνω από όλα μία χωρίς λόγο «στέρηση ελευθερίας» που υπονόμευε παραδοσιακές σχέσεις των πολιτών με τη θάλασσα.
Στην ουσία υπερέβαινε τα καλώς εννοούμενα καθήκοντα λειτουργών της εκτελεστικής εξουσίας, και με τρόπο ασύμμετρο και καθόλου αναλογικό, ποινικοποιούσε και το δικαίωμα αποκόμισης τροφής ή ψυχαγωγίας, μέσω του ψαρέματος.

Σε αυτήν την παράλογη διαταγή «αστυνομικού τύπου», η Δ΄ΚΟΣΕ είδε έναν ακόμα «διωγμό» σαν αυτούς που συχνά – πυκνά αντιμετωπίζει και το ερασιτεχνικό κυνήγι, γι’ αυτό και έκανε ότι μπορούσε για να την ματαιώσει.

Τελικά, το «τρέξιμο» και οι νομικές ενέργειες του κ Μαρή από τη μία, και οι υποβοηθητικές αντιδράσεις των κυνηγετικών οργανώσεων από την άλλη, ανάγκασαν τους «εμπνευστές» της απαγόρευσης να την πάρουν πίσω.

Με τη νέα διατύπωση της, η απόφαση του Λιμεναρχείου Κορίνθου προβλέπει απλώς ότι ο ερασιτέχνης ψαράς δεν μπορεί να κάνει χρήση των αλιευτικών του εργαλείων, αν στη λογική απόσταση των 20 μέτρων από αυτόν υπάρχουν λουόμενοι που απολαμβάνουν το μπάνιο τους.

Κώστας Λουρής

Πηγή: iHunt.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ