ΚΟΜΑΘ – Διαμαρτυρία για την παράταση της περιόδου θήρας του αγριόχοιρου


06/03/2021

Η παράταση της περιόδου θήρας του αγριόχοιρου αποφασίστηκε χωρίς καμία συμμετοχή της Κυνηγετικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος και των Κυνηγετικών Οργανώσεων γενικά. Ο παραλογισμός των αποφάσεων που σχετίζονται με το κυνήγι συνεχίζεται δυστυχώς από την Κυβέρνηση.

Η Κυνηγετική Ομοσπονδία Μακεδονίας και Θράκης, είναι κάθετα αντίθετη στην παράταση που δόθηκε στην κυνηγετική περίοδο του αγριόχοιρου ως τις 31 Μαρτίου.

Οι ανάγκες για μείωση του πληθυσμού του αγριόχοιρου καλύπτονται από τις υπουργικές αποφάσεις που υπογράφτηκαν τις τελευταίες μέρες του Ιανουαρίου. Με αυτές τις αποφάσεις ορίζονται τα μέτρα ώστε κυνηγοί (μέλη των συνεργείων δίωξης ή των ομάδων κυνηγών που ορίζει η ΚΥΑ) να συνδράμουν στις προσπάθειες της Πολιτείας για αντιμετώπιση της αφρικανικής πανώλης και των ζημιών των αγριόχοιρων σε αγροτικές καλλιέργειες.
Αυτός ο πολύτιμος λόγω αναπαραγωγικής περιόδου όλων των ζώων έλεγχος, χάνεται με την παράλογη παράταση της περιόδου θήρας για τον αγριόχοιρο. Προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση το γεγονός πως οι περιβαλλοντικές ΜΚΟ που τάσσονται σταθερά ενάντια στη νόμιμη άσκηση της θήρας, σιωπούν σε αυτήν την περίπτωση με την οποία κάθε λαθροθήρας θα μπορεί να επικαλείται πως πάει για θήρα αγριόχοιρου και να μεταφέρει το όπλο του νόμιμα εντός αναπαραγωγικής περιόδου.
Ως Κυνηγετικές Οργανώσεις αποφασίσαμε πως για το καλό της χοιροτροφίας και του φυσικού περιβάλλοντος, θα συνδράμουμε τις προσπάθειες των κτηνιατρικών αρχών της χώρας για μείωση του πληθυσμού του αγριόχοιρου, παρά την οργή και αγανάκτηση από την απαξιωτική και αυθαίρετη απαγόρευση μετακίνησης για άσκηση της θήρας που εφήρμοσε η Κυβέρνηση από τις 7 Νοεμβρίου 2020 και έπειτα.

Αν όμως η Κυβέρνηση συνεχίσει να επιλέγει να μη συνεργάζεται με την Κυνηγετική Συνομοσπονδία Ελλάδος σε θέματα που αφορούν άμεσα την άσκηση της θήρας, ουσιαστικά θέτει σε αμφισβήτηση τη συμμετοχή μας στις δράσεις για μείωση του πληθυσμού του αγριόχοιρου.
Ενημερώνουμε τους κυνηγούς αγριόχοιρου πως με (πιθανή) εξαίρεση την περιοχή της Θράκης (μόνο εντός νομού), η μετακίνηση για θήρα αγριόχοιρου απαγορεύεται. Το πρόστιμο για μετακίνηση για άσκηση θήρας αγριόχοιρου εξακολουθεί να είναι τριακόσια ευρώ, και προβλέπεται επίσης αφαίρεση της άδειας θήρας και απαγόρευση λήψης άδειας θήρας για τρία χρόνια.
Με τα τελευταία μέτρα που ανακοινώθηκαν (Φ.Ε.Κ. 843/Β/3-3-2021) που απαγορεύουν τη μετακίνηση με όχημα για σωματική άσκηση, ακόμη και στην περιοχή της Θράκης είναι αμφίβολο το αν επιτρέπεται η άσκηση της θήρας του αγριόχοιρου. Χρειάζεται απόφαση διευκρίνισης

Επίσης δεν προβλέπεται η χρήση σκύλου δίωξης – χρειάζεται νέα απόφαση για τη χρήση.

Τα συμβόλαια που έχουν συνάψει οι Κυνηγετικοί Σύλλογοι για την ασφαλιστική κάλυψη των κυνηγών στη διάρκεια της κυνηγετικής περιόδου, έληξαν στις 28 Φεβρουαρίου 2021. Δε μπορεί επομένως να θεωρηθεί δεδομένη η ασφαλιστική κάλυψη των κυνηγών, και χρειάζεται έγγραφη διαβεβαίωση από τις ασφαλιστικές εταιρείες για το αν παρέχουν ασφαλιστική κάλυψη στους κυνηγούς.

Πρόκειται λοιπόν για μια απόφαση κενή περιεχομένου.

Με τιμή
Ο Πρόεδρος Ο Γενικός Γραμματέας

Πολυχρόνης Ιωάννης Καλογεράκος Νικόλαος

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ