ΚΟΜΑΘ – Νεκρά Φλαμίνγκο -Επικοινωνιακά παιχνίδια για ικανοποίηση αντικυνηγετικών επιδιώξεων


28/02/2021

Ανακοίνωση της ΚΟΜΑΘ

Θεσσαλονίκη 26-2-2021
Αριθ. Πρωτ.: 324
ΠΡΟΣ: 1) κ. Αμυρά, Υφυπουργό Περιβάλλοντος
2) Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης
Δ/νση Συντονισμού & Επιθεώρησης Δασών
3) Δασαρχείο Πολυγύρου
4) Κτηνιατρική Υπηρεσία Π.Ε. Χαλκιδικής
5) ΚΣΕ
6) Κυνηγετικοί Σύλλογοι Νομών Θεσσαλονίκης – Χαλκδικής

Κοινοποίηση: α) Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας
β) Αντιπεριφερειάρχη Χαλκιδικής

ΘΕΜΑ: Νεκρά Φλαμίνγκο. Μία άλλη άποψη. Επικοινωνιακά παιχνίδια για ικανοποίηση αντικυνηγετικών και συντεχνιακών επιδιώξεων.
Το φοινικόπτερο (φλαμίνγκο – Phoenicopterus rosaeus), είναι ένα από τα πλέον εντυπωσιακά πτηνά της χώρας μας αλλά και παγκοσμίως και η «διασημότητα» του έκανε την «είδηση» με τα νεκρά φλαμίνγκο από «μολυβδίαση», να πρωταγωνιστεί τις τελευταίες μέρες παντού στα ΜΜΕ και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Τα περιστατικά στον Άγιο Μάμα Χαλκιδικής έγιναν σε μία περιοχή όπου α) το κυνήγι δεν επιτρέπεται εδώ και δεκαετίες β) η χρήση μολύβδινων σκαγίων απαγορεύεται από το 2013 και γ) στην περιοχή δρούνε και έχουν αρμοδιότητα φύλαξης η Δασική Υπηρεσία, η θηροφυλακη των κυνηγετικών οργανώσεων και δεν έχουν διαπιστωθεί σημαντικές παραβάσεις ούτε καταγγελίες.

Όμως οι τρεις φορείς (ΦΔ Θερμαϊκού Κόλπου, ΕΟΕ και Δράση για την άγρια ζωή) που ενεπλάκησαν ενεργά στο ζήτημα με τα νεκρά φλαμίνγκο, ζητούνε με κοινή τους επιστολή από τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος κ. Αμυρά «να πράξει τα δέοντα ώστε να μην αναγκαστούμε να έρθουμε πάλι αντιμέτωποι με τέτοια θλιβερά περιστατικά.»
Μάλιστα έβγαλαν το δικό τους πόρισμα για τα αίτια θανάτωσης των φλαμίνγκο και ζητούνε από το Υπουργείο να εκτελέσει στην ουσία τις υποδείξεις τους. Να απαγορεύσει δηλαδή το κυνήγι σε μεγαλύτερη έκταση στην ευρύτερη περιοχή και να δώσει νέα καθήκοντα στο Φορέα Διαχείρισης. Απαξιώνοντας εντελώς το έργο φύλαξης που ασκείται στην περιοχή τόσο από την Δασική Υπηρεσία, όσο και από την Ομοσπονδιακή Θηροφυλακή της ΣΤ’ ΚΟΜΑΘ.
Δυστυχώς στην υπόθεση αυτή, όπως και σε αρκετές άλλες αντίστοιχες, απομακρύνεται η επιστημονική τεκμηρίωση αλλά περισσεύει η επίκληση στο συναίσθημα και η αντικυνηγετική προσέγγιση, με αποτέλεσμα να τίθενται αυτομάτως σε αμφισβήτηση πολλές από τις βασικές πτυχές που τη συνθέτουν και τη διαμορφώνουν.
Τα ερωτήματα που γεννώνται είναι πολύ περισσότερα από τις απαντήσεις που δίνονται από τις ανακοινώσεις. Και τα ερωτήματα αυτά, απαιτούν άμεση διευκρίνιση κατά τη γνώμη μας, πριν την ανάληψη οποιασδήποτε θεσμικής πρωτοβουλίας σχετικής με το θέμα των νεκρών φλαμίνγκο. Συγκεκριμένα:
• Τα συμπτώματα της μολυβδίασης συγχέονται με αυτά άλλων ασθενειών που προσβάλλουν τα πτηνά όπως έγινε στις λίμνες Κάρλα (2016) και Κορώνεια (2004). Ποιος κτηνίατρος περιέθαλψε τα τραυματισμένα πτηνά και πιστοποίησε πως ο θάνατος των νεκρών φλαμίνγκο προήλθε από μολυβδίαση και όχι από άλλα αίτια; Υπάρχει κτηνιατρική γνωμάτευση;
• Ποιο εργαστήριο πιστοποίησε πως τα σκάγια που φαίνονται στην ακτινογραφία είναι μολύβδινα και όχι ατσάλινα ή από κάποιο άλλο υλικό;
• Πως γνωρίζουμε πως η ακτινογραφία που δόθηκε στη δημοσιότητα είναι πρόσφατη και αφορά νεκρό φοινικόπτερο που βρέθηκε στην περιοχή του Αγίου Μάμα;
• Ποιος κτηνίατρος βεβαιώνει πως το νεκρό φλαμίνγκο κατανάλωσε τα σκάγια στη συγκεκριμένη και όχι άλλη περιοχή στο παρελθόν (αν όντως πρόκειται για μολυβδίαση και τα σκάγια που φαίνονται στην ακτινογραφία προέρχονται από φλαμίνγκο που βρέθηκε στην περιοχή);
• Γιατί δεν βρέθηκε πέρυσι έστω ένα νεκρό φοινικόπτερο σε αυτήν ή σε άλλη περιοχή και βρέθηκαν φέτος τόσα πολλά νεκρά, όταν το φορτίο του μολύβδου πρακτικά παρέμεινε το ίδιο με πέρυσι;
• Γιατί δεν ενημερώθηκε η Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Π.Ε. Χαλκιδικής;
• Γιατί δεν ενημερώθηκε το Δασαρχείο Πολυγύρου;
• Γιατί δεν ενημερώθηκε η Κυνηγετική Ομοσπονδία Μακεδονίας – Θράκης;
• Σύμφωνα με ποιο πρωτόκολλο οι παραπάνω φορείς παρέλαβαν από πολίτες ή προέβησαν οι ίδιοι σε περισυλλογή νεκρών και περίθαλψη εξασθενημένων φοινικόπτερων;
• Θεραπεύτηκε κάποιο φοινικόπτερο και ποια θεραπεία ακολουθήθηκε για τη «μολυβδίαση»;
• Τηρήθηκαν τα απαιτούμενα μέτρα βιοασφάλειας για τη γρίπη των πτηνών, για την οποία έχει σημάνει συναγερμός στην Ευρώπη στην όλη διαδικασία;
• Υπάρχουν κίνδυνοι μεταφοράς παθογόνων οργανισμών από τη μεταφορά εξασθενημένων ή νεκρών ζώων από τον υγρότοπο προς στον αστικό ιστό από πολίτες που τα μετέφεραν;

Ενώ υπάρχουν πλήθος αναπάντητων καίριων ερωτημάτων σχετικά με τις ενέργειες και τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν, χωρίς καμία τεκμηρίωση, η ανακοίνωση του Φορέα Διαχείρισης Θερμαϊκού Κόλπου, της Δράσης για την Άγρια Ζωή και της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας καταλήγει σε αυθαίρετη πρόταση για επέκταση των απαγορεύσεων θήρας. Έχουμε επομένως ισχυρές ενδείξεις για να θεωρούμε πως η υπόθεση με τα νεκρά φοινικόπτερα, ανεξάρτητα από το αν και κατά πόσο ισχύει, χρησιμοποιείται για την επίτευξη αντικυνηγετικών στόχων.
Θα περιμένουμε τις απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα από τις αρμόδιες Υπηρεσίες και θα επανέλθουμε στο θέμα όταν διευκρινιστούν τα αίτια και οι συνθήκες θανάτου των φοινικόπτερων στον Άγιο Μάμα και των διαδικασιών που ακολουθήθηκαν.

Πηγές:
1. Για τον εντοπισμό ασθενειών σε πτηνά στην Κάρλα και την Κορώνεια
https://www.kathimerini.gr/life/environment/871380/epistimonika-xifi-gia-ta-nekra-poylia-sti-limni-karla/
https://www.hunters.gr/eidiseis/kynigi/ekatontades-nekra-poylia-apo-agnwsth-aitiasth-limnh-korwneia-thessalonikhs

2. Για τη ένταξη της περιοχής στο δίκτυο natura 2000
https://natura2000.eea.europa.eu/Natura2000/SDF.aspx?site=GR1270004&release=10

3. Η ίδρυση Κ.Α.Ζ. στην περιοχή του Αγίου Μάμα
file:///C:/Users/3910~1/AppData/Local/Temp/document.pdf

4. Φωτογραφία στην ιστοσελίδα protagon.gr στην οποία απεικονίζεται πολίτης να μεταφέρει αδύναμο φοινικόπτερο με γυμνά χέρια χωρίς κανένα μέτρο βιοασφάλειας.
https://www.protagon.gr/epikairotita/egklima-sti-xalkidiki-dekades-flamingko-nekra-sti-limnothalassa-tou-agiou-mama-44342233565.
Ανάρτηση πολίτη στην οποία δηλώνει πως περισυνέλλεξε φοινικόπτερο στην περιοχή του Αγίου Μάμα και το έδωσε με τις κόρες του στη Δράση για την Άγρια Ζωή για να το «περιθάλψει».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ