ΨΗΦΙΣΜΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΤΗΣ KOMAΘ στον Υπουργό Μακεδονίας-Θράκης κ. Καλαφάτη για το Νομοσχέδιο για τα ζώα συντροφιάς


27/05/2021

Αντιπροσωπεία της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Μακεδονίας – Θράκης κατέθεσε το ψήφισμα στον Υφυπουργό Εσωτερικών αρμόδιο για θέματα Μακεδονίας – Θράκης κ. Σταύρο Καλαφάτη επισκεπτόμενος τον στο γραφείο του στο Υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης με το οποίο τονίζεται η μεγάλη αγανάκτηση του κυνηγετικού κόσμου της Βόρειας Ελλάδας εναντίον του νομοσχεδίου για τα ζώα συντροφιάς.
Ο Υπουργός δέχθηκε τους εκπροσώπους της ΚΟΜΑΘ και είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί αναλυτικά για τις θέσεις των κυνηγετικών οργανώσεων για όλα τα επίμαχα σημεία και άρθρα του εν λόγω νομοσχεδίου. Έγινε κατανοητό ότι υπάρχει μεγάλη αναστάτωση και διαμαρτυρία στον κυνηγετικό κόσμο, αλλά και στον κυνοφυλικό κόσμο, ενώ τα σχόλια των πολιτών που μετείχαν στη διαβούλευση, κάνουν ολοφάνερη τη διάσταση που υπάρχει μεταξύ του νομοσχεδίου και του λαϊκού αισθήματος.
Ο Υπουργός άκουσε με προσοχή όλες τις αιτιάσεις της ΚΟΜΑΘ και υποσχέθηκε ότι θα συνεργαστεί με τους αρμόδιους Υπουργούς για τη θεραπεία και αποκατάσταση των επίμαχων άρθρων. Η συνάντηση διεξήχθη σε καλό κλίμα, καθότι ο κ. Καλαφάτης και από τη θητεία του σε προηγούμενες υπουργικές θέσεις γνωρίζει το έργο των κυνηγετικών οργανώσεων, έδειξε δε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη θεσμική επίλυση όλων των αμφισβητούμενων προτάσεων.

Ακολουθεί αναλυτικά το ψήφισμα
ΨΗΦΙΣΜΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΤΩΝ 63 ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΤΗΣ ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΘΡΑΚΗΣ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΜΕ ΤΙΤΛΟ
«Νέο πλαίσιο για την ευζωία των ζώων συντροφιάς – Πρόγραμμα ‘‘ΆΡΓΟΣ’’»

Κύριε Υφυπουργέ,

Με αφορμή τη δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση της πρωτοβουλίας του Υπουργείου Εσωτερικών με τίτλο «Νέο πλαίσιο για την ευζωία των ζώων συντροφιάς – Πρόγραμμα ‘‘ΆΡΓΟΣ’’» οι 63 Κυνηγετικοί Σύλλογοι μέλη της Κ.Ο.ΜΑ.Θ, εκπροσωπώντας περισσότερους από 40.000 κυνηγούς σε Μακεδονία και Θράκη, εκφράζουμε την έντονη διαμαρτυρία μας και ζητούμε την άμεση παρέμβασή σας είτε για την θεραπεία συγκεκριμένων άρθρων είτε για την πλήρη απόσυρσή του.
Η υποχρεωτική στείρωση όλων των αρσενικών ή θηλυκών σκύλων, τιμωρεί στην ουσία ΟΛΟΥΣ τους ευσυνείδητους κατόχους σκύλων. Αν ρίξετε μία ματιά στα σχόλια των πολιτών που μετέχουν στη διαβούλευση, θα κατανοήσετε αμέσως και εσείς τη διάσταση που υπάρχει μεταξύ του νομοσχεδίου και του λαϊκού αισθήματος. Προβλέπει την υποχρεωτική και καθολική στείρωση για όλα τα σκυλιά, είτε αρσενικά είτε θηλυκά είναι αυτά, χωρίς καμία απολύτως εξαίρεση για το εάν είναι κυνηγετικά, ποιμενικά, φύλακες, εργασίας, συντροφιάς, καθαρόαιμα ή ημίαιμα, κ.λπ.
Επιπροσθέτως, κανένας σκύλος δεν θα επιτρέπεται στο εξής να γεννάει ούτε και μία φορά στη ζωή του, και ο μόνος τρόπος που θα επιτρέπεται να αποκτά κανείς σκύλο είναι από επαγγελματίες εκτροφείς (μετά την απόκτηση τους, και αυτοί οι σκύλοι θα στειρώνονται). Η ερασιτεχνική εκτροφή ή η αναπαραγωγή του δικού του σκύλου από τον ίδιο τον κυνηγό, ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΝΤΑΙ.
Όπως γίνεται αντιληπτό, πρόκειται για ένα κορυφαίο ΠΛΗΓΜΑ για το κυνήγι και τους κυνηγούς

Συγκεκριμένα διαμαρτυρόμαστε για τα παρακάτω :
• Στο Άρθρο 2, παρ.3,6,8, χαρακτηρίζονται οι σκύλοι εργασίας ως ζώα συντροφιάς. Διαφωνούμε με τον χαρακτηρισμό των σκύλων εργασίας ως ζώα συντροφιάς και ζητούμε να απαλειφθεί η φράση «Ζώα συντροφιάς είναι και οι σκύλοι βοήθειας, οι σκύλοι εργασίας καθώς και τα ζώα θεραπείας» .
• Στο Άρθρο 5. παρ. 1, προβλέπεται η υποχρεωτική στείρωση όλων των δεσποζόμενων ζωών συντροφιάς. Μιας πράξης βάρβαρης και ακρωτηριαστικής απέναντι στα ζώα με τα οποία ζούνε οι οικογένειες μας. Η αιτιολόγηση της παραπάνω διάταξης, συσχετίζει την παρουσία και τον πληθυσμό των αδέσποτων ζώων με τις γέννες των δεσποζόμενων ζώων συνολικά και οριζόντια. Kάθε απόπειρα συσχέτισης του πληθυσμού των αδέσποτων με τα δεσποζόμενα ζώα είναι αυθαίρετη και καταχρηστική ελλείψει τεκμηριωμένων μελετών. Επιπλέον η Πανελλήνια Ένωση Κτηνιάτρων Δημοσίων Υπαλλήλων, όσο και ο Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος, που εκπροσωπεί τους ιδιώτες κτηνιάτρους, έχουν τοποθετηθεί ενάντια στην υποχρεωτική στείρωση των δεσποζόμενων ζώων χωρίς να συντρέχει ιατρικός λόγος. Διαμαρτυρόμαστε καταδικάζουμε και ζητούμε να απαλειφθεί πλήρως η διάταξη περί υποχρεωτικής στείρωσης όλων των δεσποζόμενων ζώων.
• Στο Άρθρο 5. παρ 6, 7, γίνονται διακρίσεις εις βάρος των κυνηγών με ειδικά πρόστιμα και παραβάσεις αποκλειστικά για τους κυνηγούς – πολίτες. Διαμαρτυρόμαστε, καταδικάζουμε και δηλώνουμε με αποφασιστικότητα ότι δε θα δεχτούμε καμία ειδική διάκριση εις βάρος των κυνηγών – πολιτών. Οποιαδήποτε ειδική αρνητική διάκριση εις βάρος μίας κατηγορίας πολιτών, θα έπρεπε να αποκλείεται εξ ορισμού σε οποιαδήποτε νομοπαρασκευαστική διαδικασία και θα εκπέσει άμεσα σε τυχόν προσφυγές στη δικαιοσύνη.
• Στο άρθρο 6: Ως προς την «ερασιτεχνική εκτροφή» κάθε παλαιότερη νομική πρόβλεψη έχει απαλειφθεί!!! Να δοθεί ένα ρεαλιστικό πλαίσιο σχετικά με την ιδιωτική εκτροφή κυνηγητικών σκύλων, η οποία δεν έχει ως στόχο το κέρδος (εμπόριο) αλλά την προαγωγή της κυνοφιλίας και τη διάδοση και διατήρηση ντόπιων και ξένων φυλών.
• Για το Άρθρο 7, παρ 8 ,διαμαρτυρόμαστε για τον λόγο του ότι δεν προβλέπεται η συμμετοχή εκπροσώπου στην Ειδική Επιτροπή Παρακολούθησης του Νόμου τουλάχιστον ενός μέλους της Κυνηγετικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας (ΚΣΕ) και ενός μέλους του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ). Είναι αντιδημοκρατικό και ταυτόχρονα προκλητικό ,οι κάτοχοι του μεγαλύτερου αριθμού ιδιοκτησίας σκύλων στην Ελλάδα να απουσιάζουν και να μην εκπροσωπούνται στην Ειδική Επιτροπή Παρακολούθησης του Νόμου. Ζητούμε η εκπροσώπηση να είναι από ειδικούς και γνώστες των συγκεκριμένων κατηγοριών ζώων εργασίας όπως η Κυνηγετική Συνομοσπονδία Ελλάδος για τα κυνηγετικά σκυλιά, εκπρόσωποι των κτηνοτρόφων για τα ποιμενικά σκυλιά, εκπρόσωποι των σωμάτων ασφαλείας για σκύλους έρευνας και διάσωσης κλπ.
• Για το Άρθρο 21, παρ. 8 ζητούμε να μην παρίσταται αυτοτελώς στις περιπτώσεις εγκλημάτων του παρόντος νόμου κάθε φιλοζωικό σωματείο ή φιλοζωική οργάνωση μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που δραστηριοποιείται σε τοπικό ή εθνικό επίπεδο και είναι εγγεγραμμένα στο Μητρώο Φιλοζωικών Σωματείων και Οργανώσεων του ΕΜΖΣ, αν δεν έχει υποστεί περιουσιακή ζημία, προς υποστήριξη της κατηγορίας και μόνο.
• Είμαστε κάθετα αρνητικοί και ζητάμε για το Άρθρο 37 να απαλειφθεί πλήρως από το κείμενο του σχεδίου νόμου, κάθε διάταξη που προβλέπει επιχορήγηση των φιλοζωικών οργανώσεων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα από το Ελληνικό Δημόσιο ή την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ζητούμε η δράση τους να παραμείνει εθελοντική, έτσι ώστε να μη δημιουργούνται οικονομικά κίνητρα για αυτή, αλλά να βασίζεται στην ειλικρινή φιλοζωία. Διαμαρτυρόμαστε για την ευκολία που μπορεί να χαρακτηρισθεί μια ομάδα ατόμων ως φιλοζωικό σωματείο και να διαχειριστεί δημόσιο χρήμα. Οποιαδήποτε επιχορήγηση θα πρέπει να δίνεται αποκλειστικά και μόνο στους κτηνιάτρους του Δημοσίου Τομέα και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Κύριε Υφυπουργέ των Εσωτερικών η διαμαρτυρία μας αυτή είναι ένα πρώτο βήμα προς επίλυση των αστοχιών του υπό διαβούλευση σχεδίου νόμου.

Εμείς οι χιλιάδες κυνηγοί της Μακεδονίας – Θράκης, οι χιλιάδες κυνηγοί της Ελλάδας και οι οικογένειες, καθώς και κάθε κυνόφιλος, νιώθουμε, ότι αδικούμαστε για μια ακόμη φορά από αυτή τη κυβέρνησή.

Εμείς οι χιλιάδες κυνηγοί είμαστε πάντα δίπλα στη φύση και με την οργάνωση, το επιστημονικό προσωπικό και μέσα που διαθέτουμε μπορούμε και προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας σε κάθε δύσκολη κατάσταση που μας ζητήθηκε να συνδράμουμε προς την Πολιτεία.

Θεωρούμε ότι ως Μακεδόνας πολιτικός θα φανείτε αντάξιος των προσδοκιών μας και θα παρέμβετε προκειμένου να διορθώσετε τις αστοχίες του νομοσχεδίου του υπουργείου σας, αποκαθιστώντας κατάφωρες αδικίες και παραμερίζοντας τις ιδεοληψίες ανθρώπων που δεν γνωρίζουν στοιχεία κυνοφιλίας.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ