Επιστολή διαμαρτυρίας της ΠΕΒΕΚΕ στον Χαρδαλιά


26/11/2020

Επιστολή διαμαρτυρίας της ΠΕΒΕΚΕ στον Χαρδαλιά
Τα μέτρα που ανακοινώσατε με αφορμή τη γενική καραντίνα σε ολόκληρη τη χώρα συμπεριλαμβάνουν και την απαγόρευση του κυνηγίου σε όλη την επικράτεια.
Αναλογιζόμαστε και σεβόμαστε πλήρως την κρισιμότητα της κατάστασης και η κοινότητα των και των επαγγελματιών του κλάδου είναι πρόθυμη να συνταχτεί με την προσπάθεια όλων ώστε να περιοριστεί η πανδημία.
Ωστόσο θεωρούμε εσφαλμένη και άδικη την απόφαση απαγόρευσης καθώς τεκμηριώθηκε με ανεπαρκή επιδημιολογικά δεδομένα.
Το κυνήγι είναι μια κατεξοχήν μοναχική δραστηριότητα η οποία ασκείται μακριά από τα αστικά κέντρα, σε απομακρυσμένες περιοχές της υπαίθρου και χωρίς συγχρωτισμό.
Ακόμα και στο μοναδικό – ομαδικό κυνήγι, αυτό του αγριόχοιρου, οι παρέες είναι ολιγάριθμες και οι αποστάσεις στα καρτέρια είναι μεγαλύτερες των 50 – 100 μέτρων.
Επομένως δεν υπάρχει κίνδυνος μεταδοτικότητας του ιού.
Επιπλέον, ο κυνηγός χάρη στην άδεια θήρας του μπορεί πολύ εύκολα να ελέγχει ανά πάσα στιγμή και οπουδήποτε.
Το γεγονός ότι με ένα sms δέκα εκατομμύρια έλληνες βγαίνουν καθημερινός από το σπίτι και συνωστίζονται στα πάρκα ενώ στον κυνηγό απαγορεύεται να πάει μόνος του στο δασός, εγείρει εύλογα ερωτήματα και αναρωτιόμαστε αν η απαγόρευση κρύβει και αντικυνηγετικες προθέσεις.
Η ένταξη του κυνηγίου στις δραστηριότητες που μπορούν να εξασκούνται ακόμη κατά τη διάρκεια της απαγόρευσης είναι εφικτή χωρίς τον παραμικρό κίνδυνο για τη διασπορά του COVID 19. Άλλωστε αλλά παρεμφερή αθλήματα όπως ορειβασία, αναρρίχηση, ποδήλατο επιτρέπονται…
Το κυνήγι συνδέεται με την ελευθερία του ανθρώπου και επιδρά θετικά στην έντονη ψυχολογική πίεση της σημερινής κατάστασης.
Για τους παραπάνω λόγους ζητούμε την επαναξιολόγηση της απαγόρευσης του κυνηγίου.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ