Επιστολή της ΚΟΜΑΘ στον Υπ. Μακεδονίας για τον περιορισμό του κυνηγίου


29/01/2021

ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ
Θεσσαλονίκη 27-1-2021
Αρ. Πρωτ. 120

ΠΡΟΣ: κ. Σταύρο Αθ. Καλαφάτη
Υφυπουργό Εσωτερικών αρμόδιο για θέματα Μακεδονίας-Θράκης

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Σε συνέχεια της επικοινωνίας μας, σας στέλνουμε ένα συνοπτικό ενημερωτικό σημείωμα με το οποίο ζητούμε να επιτραπεί, έστω και την ύστατη στιγμή, η μετακίνηση για άσκηση θήρας.

Η Κυνηγετική Ομοσπονδία Μακεδονίας – Θράκης εκπροσωπεί 63 Κυνηγετικούς Συλλόγους με περίπου 40.000 κυνηγούς.

Σας επισημαίνουμε ότι η αδικαιολόγητη και ατεκμηρίωτη απαγόρευση μετακίνησης για κυνήγι όλους αυτούς τους μήνες έχει προκαλέσει τεράστια αγανάκτηση και οργή στον κυνηγετικό κόσμο, που θεωρεί ότι όλα έγιναν για την ικανοποίηση αντικυνηγετικών επιδιώξεων κάποιων μελών της Κυβέρνησης και άλλων αντικυνηγετικών κύκλων.

Σας γνωρίζουμε ότι για ελάχιστα θηράματα επιτρέπεται πια η θήρα τον Φεβρουάριο και ζητούμε τουλάχιστον για αυτά να επιτραπεί η μετακίνηση των κυνηγών, πάντα σύμφωνα με τα υγειονομικά πρωτόκολλα ατομικής προστασίας.

Υπενθυμίζουμε ότι η θήρα σύμφωνα με το Δασικό Κώδικα ασκείται ως άθλημα σε όλη την επικράτεια (οπότε καταχρηστικά απαγορεύτηκε για τους κυνηγούς ενώ επιτρέπεται για ορειβάτες, περιπατητές, ποδηλάτες, αναβάτες μοτοκρός μηχανών, κλπ). Επίσης το μέγεθος της αδικίας επιβεβαιώνεται από το γεγονός πως μόνο στην Ελλάδα απαγορεύτηκε το κυνήγι εξαιτίας του COVID – στοιχεία αναλυτικά έχουν σταλεί και από την ΚΟΜΑΘ και από την ΚΣΕ και στο Γραφείο του Πρωθυπουργού, ενώ στην υπόλοιπη Ευρώπη δεν απαγορεύτηκε ποτέ, ακόμα και στις πολύ χειρότερες από εμάς επιδημιολογικά χώρες!

Επιπλέον οι απαγορεύσεις αυτές δεν επέτρεψαν σε χιλιάδες κυνηγούς να ανανεώσουν την άδεια θήρας, με αποτέλεσμα την απώλεια εκατομμυρίων ευρώ τόσο για τις κυνηγετικές οργανώσεις όσο και για τα κρατικά ταμεία. Ενώ η επιπόλαια επιλογή της απαγόρευσης μετακίνησης είχε και εξοντωτικές αρνητικές συνέπειες σε περισσότερες από 2.000 κυνηγετικές επιχειρήσεις με πάνω από 7.000 εργαζόμενους.

Η έκκληση της Πολιτείας για συνδρομή του κυνηγετικού κόσμου στην αντιμετώπιση της αφρικανικής πανώλης των χοίρων συνδυάστηκε τέλος νομοθετικά με απαράδεκτες «απειλές» κατά των κυνηγών για στέρηση αδείας για τρία έτη!

Κύριε Υπουργέ ζητούμε έστω και την ύστατη αυτή στιγμή να επιτραπεί η μετακίνηση για κυνήγι και να σταματήσει η απαξίωση των κυνηγών και των κυνηγετικών τους οργανώσεων.

Με εκτίμηση

Ιωάννης Πολυχρόνης – Πρόεδρος
Νικόλαος Καλογεράκος – Γενικός Γραμματέας

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ