Παράταση επ’ αόριστο για τις υποχρεωτικές στειρώσεις στα κυνηγόσκυλα


17/06/2022

Για το…μέλλον μετατίθεται – λόγω εκλογών – η έναρξη εφαρμογής μίας εκ των πλέον αμφιλεγόμενων αλλά και πολυδιαφημισμένων διατάξεων του αντικυνηγετικού νόμου για τα ζώα συντροφιάς, ο οποίος τροποποιείται πριν καν εφαρμοστεί και μάλιστα όσον αφορά ρυθμίσεις που είχαν προκαλέσει σοβαρές …αντιδράσεις, ακόμη και από τους κτηνιάτρους…

Με τροπολογία που κατέθεσε το υπουργείο Εσωτερικών  – στο οποίο και έχουν μετατεθεί από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης οι σχετικές αρμοδιότητες – αλλάζουν οι ημερομηνίες εφαρμογής των ρυθμίσεων τόσο για τις υποχρεωτικές στειρώσεις όσο και για την ένταξη των ζωοφιλικών σωματείων στο προβλεπόμενο υπομητρώο του Εθνικού Μητρώου Ζώων Συντροφιάς .

Αναφορικά με τις στειρώσεις των κυνηγόσκυλων και τα πρόστιμα στους ιδιοκτήτες τους, οι οποίοι δεν εκπληρώνουν αυτήν την υποχρέωση, οι σχετικές ημερομηνίες έναρξης εφαρμογής τους, μέσω της κατατεθείσας τροπολογίας μετατίθενται αόριστα στο μέλλον (για όποτε είναι έτοιμο το Μητρώο), παρόλο που ρητώς αναφέρονταν στον ψηφισμένο νόμο και θα έπρεπε να έχουν ξεκινήσει να εφαρμόζονται από τον περασμένο Μάρτιο.

Την ώρα που ο μηχανισμός της Πολιτείας έχει ήδη αποδείξει σε διάφορες περιπτώσεις ότι μπορεί να αντεπεξέρχεται στη δημιουργία μίας νέας πλατφόρμας εγκαίρως, το υπουργείο επικαλείται τη μη ολοκλήρωση του εν λόγω Μητρώου επιχειρώντας να δικαιολογήσει την παράταση της έναρξης εφαρμογής του μέτρου των υποχρεωτικών στειρώσεων και των σχετικών προστίμων που θα επιβάλλονταν από τον προσεχή Σεπτέμβριο.

Υπενθυμίζεται ότι βάσει του ισχύοντος νόμου, ο οποίος στοχοποιεί ξεκάθαρα τους κυνηγούς, ο γενικός κανόνας είναι ότι από την 1η Μαρτίου 2022 ο ιδιοκτήτης ζώου συντροφιάς ήταν υποχρεωμένος να στειρώσει το κυνηγόσκυλό  του, εντός έξι μηνών από την απόκτησή του εφόσον το ζώο είναι άνω του ενός έτους.

Η στείρωση δεν είναι υποχρεωτική για ζώα για τα οποία έχει αποσταλεί δείγμα γενετικού υλικού (DNA) τους στο Εργαστήριο Φύλαξης και Ανάλυσης Γενετικού Υλικού Ζώων Συντροφιάς (ΕΦΑΓΥΖΣ) που θα συσταθεί στο Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών.

Έτσι, για όσους δεν επιθυμούσαν να στειρώσουν τα ζώα τους είχε προβλεφθεί η δυνατότητα από την 1η Μαρτίου και μετά να μπορούν να αποστείλουν δείγμα γενετικού υλικού του ζώου. Η συλλογή δείγματος γενετικού υλικού και η αποστολή του στο ΕΕΓΥΖΣ θα γινόταν αποκλειστικά από κτηνίατρο, μέλος του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου, ενώ για τη λήψη, καταχώριση και διατήρηση του γενετικού υλικού για τουλάχιστον 12 έτη ο ιδιοκτήτης θα κατέβαλε ηλεκτρονικό παράβολο ύψους 150 ευρώ για κάθε ζώο συντροφιάς καθώς επίσης και έξοδα αποστολής του δείγματος έως 10 ευρώ. Ωστόσο σήμερα, εννέα μήνες μετά την ψήφιση του νόμου το εν λόγω Εργαστήριο δεν έχει συσταθεί ακόμα.

Σε περίπτωση που κάποιος δεν προχωρήσει σε στείρωση του ζώου ή αποστολή γενετικού υλικού, προβλέπεται πρόστιμο ύψους 1.000 ευρώ, το οποίο διπλασιάζεται σε περίπτωση επανάληψης της παράβασης, ενώ η επιβολή του θα ξεκινούσε από την 1η Σεπτεμβρίου

Τι αναφέρει η τροπολογία

Με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις παραμένει η υποχρέωση της στείρωσης, ωστόσο με ασαφή ημερομηνία έναρξης εφαρμογής καθώς συνδυάζεται με την ολοκλήρωση του Μητρώου. Συγκεκριμένα προβλέπεται ότι η υποχρέωση του ιδιοκτήτη για στείρωση του δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς ή για αποστολή δείγματος γενετικού υλικού, εκκινεί μετά την παρέλευση δύο μηνών από την έναρξη λειτουργίας του ΕΦΑΓΥΖΣ, ενώ τα προβλεπόμενα πρόστιμα για τη συγκεκριμένη παράβαση επιβάλλονται έξι μήνες μετά την έναρξη λειτουργίας του Εργαστηρίου.

Οπως επισημαίνεται στην αιτιολογική έκθεση που συνοδεύει την τροπολογία, η καθυστέρηση να τεθεί σε πλήρη λειτουργία το Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς, λόγω ζητημάτων που ανέκυψαν κατά την παραμετροποίηση των προϋποθέσεων και των όρων ενόψει της προκήρυξης διαγωνιστικής διαδικασίας, μεταθέτει ορισμένες υποχρεώσεις των ιδιοκτητών ζώων που συναρτώνται με την πλατφόρμα.

Αντώνης Μπληζιώτης

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ