Νέα Παραγραφή & παύση των διώξεων για υποθέσεις λαθροθηρίας – Οργισμένη Ανακοίνωση της ΚΣΕ


18/05/2020

Δυστυχώς στο ίδιο έργο θεατές για ακόμα μια φορά…
Συσσωρευμένες δικαστικές υποθέσεις λαθροθηρίας, κάποιες από τις οποίες αρκετά σοβαρές, οδηγούντε στην παραγραφή λόγο “φόρτου” με αποτέλεσμα
την ενθάρρυνση της παραβατικότητας και την ευνόηση της «ατιμωρησίας».
Αυτή η απόφαση προκάλεσε την οργισμένη απάντηση της Κυνηγετικής Συνομοσπονδίας και όλων των κυνηγών.

ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΜΕΛΟΣ: F.A.C.E.& C.I.C.
Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η
Για πολλοστή φορά τα τελευταία χρόνια ο κόσμος των κυνηγών και οι Οργανώσεις του βλέπουν με θλίψη και αγανάκτηση, την παραγραφή και παύση της
ποινικής δίωξης για τις περισσότερες υποθέσεις λαθροθηρίας που είχαν διαπραχθεί έως σήμερα.
Για μία ακόμα φορά το Υπουργείο Δικαιοσύνης φροντίζει να «αμνηστεύσει» αδικήματα που συνδέονται με παραβατικές συμπεριφορές εις βάρος της φύσης και της
άγριας ζωής, παρά τις συνεχείς παρεμβάσεις και προειδοποιήσεις της Κ.Σ.Ε. τα τελευταία χρόνια ότι, αυτό ενθαρρύνει την παραβατικότητα και ευνοεί την «ατιμωρησία».
Η Κυνηγετική Συνομοσπονδία Ελλάδας έχει έναν επιπλέον λόγο να διαμαρτύρεται γι’ αυτήν την εξέλιξη, καθώς η συντριπτική πλειοψηφία των δραστών και των αδικημάτων που σήμερα «αμνηστεύονται», είχαν προσαχθεί ενώπιον της τακτικής δικαιοσύνης από τους θηροφύλακες των κυνηγετικών οργανώσεων.
Με θλίψη μας διαπιστώνουμε ότι παρά τις προσπάθειες που έχουμε κάνει προς κάθε κατεύθυνση, με άλλο τρόπο αποτιμά ένα αδίκημα λαθροθηρίας η κουλτούρα και οι αξίες του κόσμου κυνηγών, και με άλλο τα υπουργεία Δικαιοσύνης και Περιβάλλοντος, τα οποία θα έπρεπε να φροντίσουν ώστε να εξαιρεθούν της «αμνηστίας», όλες οι παραβάσεις που σχετίζονται με τον νόμο περί θήρας.
Με απόλυτη συνέπεια εδώ και χρόνια, η Κ.Σ.Ε. καταθέτει επεξεργασμένες προτάσεις για αύξηση των χρηματικών προστίμων και των ποινών σε ορισμένες περιπτώσεις λαθροθηρίας, ζητώντας με έμφαση να εξαιρούνται από οποιαδήποτε παραγραφή, όλα τα αδικήματα που αφορούν παραβάσεις περί θήρας, ανεξάρτητα από το χρόνο τον οποίο τελέστηκαν.
Επίσης, η Κυνηγετική Συνομοσπονδία Ελλάδος έχει προτείνει τη θέσπιση και επιβολή άμεσων διοικητικών προστίμων από τα όργανα που διαπιστώνουν την παράβαση, πέραν των χρηματικών ποινών και της φυλάκισης που επιβάλλονται για την ίδια παράβαση από τα Δικαστήρια.
Αντί όλων αυτών, βρισκόμαστε ενώπιον μίας ρύθμισης που αποδυναμώνει και απαξιώνει το έργο των θηροφυλάκων μας, και προφανώς αποθρασύνει τους λαθροθήρες και λοιπούς παραβάτες.
Υπενθυμίζουμε προς όλες τις κατευθύνσεις ότι οι θηροφύλακες, που από το 2000 απασχολούν και μισθοδοτούν οι Κυνηγετικές Οργανώσεις, καλύπτουν ένα τεράστιο έλλειμμα της Πολιτείας, στην αστυνόμευση και στην αντιμετώπιση των παραβατικών συμπεριφορών στην ύπαιθρο.
Γι’ αυτό, έστω και την ύστατη ώρα, ζητάμε μία άμεση πολιτική παρέμβαση που και την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος θα ευνοεί, αλλά και τη διατήρηση του
κύρους και της αποτελεσματικότητας της θηροφυλακής θα διασφαλίζει.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ