Άδικη απόφαση ή αναβίωση της προσπάθειας εποχής Τσιρώνη για κατάργηση του κυνηγίου;


21/12/2020

Η συνεχιζόμενη και αναιτιολόγητη “εμμονή” από πλευράς του Υπ. Πολιτικής Προστασίας κ. Χαρδαλιά, για την απαγόρευση μετακίνησης για το κυνήγι, σε συνδυασμό με την στάση σιωπής και αποδοχής από πλευράς του ΥΠΕΚΑ κ. Χατζηδάκη και Ταγαρά, και ιδιαίτερα μετά τις καταγγελίες της Κυνηγετικής Συνομοσπονδίας:

“Σήμερα είναι κάτι παραπάνω από εμφανές ότι, όσοι βουλευτές της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας ή και της αντιπολίτευσης, επιχείρησαν να λειτουργήσουν ενισχυτικά προς τις προσπάθειες της ΚΣΕ, αντιμετώπισαν τον ίδιο «τοίχο» αδιαλλαξίας που αντιμετωπίζουν οι Κυνηγετικές Οργανώσεις.
Η Κ.Σ.Ε. είναι σε θέση να γνωρίζει ότι, όσες φορές επιχείρησε την απευθείας επικοινωνία με την Επιτροπή των ειδικών Λοιμωξιολόγων, αυτή εμποδίστηκε και υπονομεύθηκε από παράγοντες που… και όνομα έχουν και «ταυτότητα»”

αλλά και οι καταγγελίες για “βεντέτα” προς τους κυνηγούς από την καταγγελία των 27 βουλευτών του ΣΥ.ΡΙΖ.Α:

“Η συνεχιζόμενη αδιαλλαξία της κυβέρνησης στο θέμα του κυνηγίου, έχει προκαλέσει έκπληξη στο σύνολο σχεδόν της Ελληνικής κοινωνίας.
Ακόμη και “παραδοσιακοί κυνηγοσκεπτικιστές” έχουν αντιληφθεί την αδικία και την χωρίς κατανοητά επιχειρήματα συνεχιζόμενη απαγόρευση που αγγίζει τα όρια της βεντέτας.”

αλλά και η απαξίωση στα ερωτήματα και αιτήματά πολλών βουλευτών της κυβέρνησης αλλά και της αντιπολίτευσης για άρση της απαγόρευσης μετακίνησης για το κυνήγι, κάθε μέρα που περνάει κάνει όλο και πιο πειστικό το σενάριο μιας οργανωμένης προσπάθειας κατάργησης της κυνηγετικής δραστηριότητας παρά μια άστοχη και άδικη απόφαση σε βάρος των κυνηγών, η οποία επανεξετάζετε στις δημόσιες τηλεοπτικές δηλώσεις… αλλά στην πραγματικότητα έχει “χτιστεί” ένα φαινομενικά αδιαπέραστο τοίχος.

Και η όλη ιστορία μας θυμίζει τον περίφημο Εθνικό διάλογο επί Υπουργίας του κ. Τσιρώνη ( Οικολόγοι Πράσινοι ) αλλά και τις θέσεις και απαιτήσεις που τέθηκαν στο τραπέζι από πλευράς σύσσωμων των αντικυνηγετικών οργανώσεων της χώρας.
Ευτυχώς η τότε προσπάθεια ανατράπηκε από τις προσπάθειες της Κυνηγετικής Συνομοσπονδίας ( για όσους αμαθείς κυνηγούς αναρωτιούνται για το λόγο ύπαρξης της ) και έπεσε στο κενό.

Η τότε ” νίκη ” και επικράτηση των τεκμηριωμένων θέσεων των Κυνηγετικών Οργανώσεων, είναι σίγουρο πως άφησε μια έντονη πικρία και τάσεις ‘βεντετισμού” σε όλες τις αντικυνηγετικές ομάδες που δεν κατάφεραν την κατάργηση του κυνηγίου και είναι σίγουρο πως ούτε τις θέσεις τους άλλαξαν ούτε τις προθέσεις τους να εκμεταλλευτούν την παραμικρή ευκαιρία που θα τους δοθεί από “φιλικά” σε αυτές πρόσωπα.

Ας θυμηθούμε τι ζητήθηκε και τέθηκε στο τραπέζι του Εθνικού διαλόγου, πριν λίγα χρόνια από τις συγκεκριμένες πλευρές και ελπίζουμε να μην είναι οι ίδιοι που αποφασίζουν σήμερα:

1. Θέση μας αποτελεί η ολική κατάργηση του κυνηγιού και δεν θα πάψουμε να το αιτούμαστε και να το επιδιώκουμε από τη συντεταγμένη Πολιτεία. Αποτελεί δε πάγιο αίτημά μας καθώς και αίτημα της κοινωνίας και των πολιτών εν έτη 2016.
Για να καταργηθεί το κυνήγι χρειάζεται μια πολιτική πρωτοβουλία.

2. Το κυνήγι είναι ένα αιματοβαμμένο σπορ που δεν χρησιμεύει σε τίποτα άλλο πέρα της προσωπικής ευχαρίστησης μιας μειονότητας ανθρώπων (κυνηγών).

3. Το πιο σημαντικό θέμα είναι να δημιουργηθεί ένα σαφές χρονοδιάγραμμα για την οριστική κατάργηση του κυνηγιού. (προτείνουμε μέχρι το 2020)

4. Οι εγγραφές των κυνηγών να γίνονται μόνο από τα Δασαρχεία. ( Για να καταλάβουν κάποιοι φίλοι κυνηγοί που εύκολα ζητούν την κατάργηση των κυνηγετικών οργανώσεων, ποιων τις θέσεις εξυπηρετούν)

5. Να υπάρχει όριο ηλικίας στην άσκηση θήρας (Προτείνουμε τα 60 έτη).

6. Δημιουργία ενός νέου ειδικού Ταμείου για την προστασίας της άγριας πανίδας και χλωρίδας, όπου ένα ποσοστό (εμείς προτείνουμε τουλάχιστον 50%) θα πηγαίνει εκεί και θα χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση της καταστροφής του περιβάλλοντος από το κυνήγι.

7. Ένα χρηματικό ποσό από την έκδοση και ανανέωση των αδειών θήρας να πηγαίνουν στα κέντρα περίθαλψης άγριων ζώων.

8. Αύξηση των χρηματικών ποσών που προβλέπει η νομοθεσία για το κυνήγι.

9. Αύξηση των παραβόλων για την έκδοση θήρας.

10. Κατάργηση της Πανελλήνιας άδειας θήρας.

11. Να υπάρχει όριο στην κατοχή των κυνηγετικών σκύλων.

12. Όπου αποδειχτεί ότι υπάρχει λαθροθηρία, να υπάρξει άμεση απαγόρευση της θήρας στην συγκεκριμένη περιοχή (ακόμα και επ’ αόριστων άμα χρειαστεί).

13. Απαγόρευση φωτογραφιών και βίντεο νεκρών θηραμάτων στα ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα.

14. Να υπάρχει όριο κυνηγών ανά Δήμο/Νομό.

15. Να απαγορεύονται ρητά και αυστηρώς με βαριές ποινές η χρήση μολύβδινων σκαγιών, λόγο την εκτεταμένης μολυβδίασης.

16. Να απαγορευθεί η ιδιογόμωση στην Ελλάδα.

17. Μετά την λήξη της κυνηγετικής περιόδου, να σφραγίζονται τα όπλα.

18. Να δημιουργηθούν χώροι σε κάθε Δήμο της Ελλάδας ή να αναλάβουν τα Δασαρχεία και να συγκεντρώνονται εκεί τα σφραγισμένα όπλα, τα οποία θα παραδίνονται πίσω στους ιδιοκτήτες τους κατά την έναρξη του κυνηγιού, με απόδειξη παραλαβής ώστε να υπάρχουν ευθύνες σε αυτούς που τα μαζεύουν.

19. Να μετακινηθεί η έναρξη της κυνηγετικής περιόδου μετά τις 15 Σεπτεμβρίου. (όπου θα έχει φύγει και η μεγαλύτερη μερίδα των τουριστών)

20. Να λήγει όλη η κυνηγετική περίοδος μαζί και να μην υπάρχουν διαφορετικές ημερομηνίες λήξης της κυνηγετικής περιόδου ανά θήραμα. (Προτείνουμε στις 20 Ιανουαρίου)

21. Απαγόρευση του κυνηγιού στις διαβάσεις των αποδημητικών πουλιών.

22. Προτείνουμε να απαγορευθεί το κυνήγι της Πετροπέρδικας (Alectoris graeca).

23. Προτείνουμε να απαγορευθεί το κυνήγι της Νησιώτικης Πέρδικας (Alectoris chukar).

24. Προτείνουμε να απαγορευθεί το κυνήγι της Καλημάνας (Vanellus vanellus).

25. Προτείνουμε να απαγορευθεί το κυνήγι της Ασπρομέτωπης Χήνας (Anser albifrons), διότι μοιάζει πάρα πολύ με την Νανόχηνα (Anser erythropus ) που κινδυνεύει και είναι δύσκολη η αναγνώριση της από απόσταση.

26. Να αφαιρεθεί η αλεπού από τα θηρεύσιμα είδη, διότι έχει αποδειχτεί ήδη πως είναι ωφέλιμο ζώο για το περιβάλλον.

27. Να μειωθεί το όριο της κάρπωσης του αγριόχοιρου σε 2 ανά ομάδα, από τα 5 που είναι σήμερα.

28. Να μειωθεί το όριο κάρπωσης της Τσίχλας, Δεντρότσιχλας, Κοκκινότσιχλας, Γερακότσιχλας και Κότσυφα

29. Δημιουργία ειδικής μόνιμης επιτροπής στο Υπουργείο Περιβάλλοντος με συμμετοχή περιβαλλοντικών ΜΚΟ και Πανεπιστημιακών για τον έλεγχο των θεμάτων που αφορούν στην θήρα καθ’ όλη την διάρκεια του έτους.

30. Οι μελέτες κάρπωσης να μην εγκρίνονται έτσι και δεν έχουν ελεγχθεί από άλλους πέρα από αυτούς που έχουν έννομο συμφέρον, όπως είναι οι κυνηγετικές ομοσπονδίες.

31. Απαγόρευση επισκέψεων, παρουσιάσεων και εκδηλώσεων κυνηγετικών δραστηριοτήτων σε όλες τις βαθμίδες των σχολείων.

και αυτές οι θέσεις – αιτήματα, είναι μόνο ένα μέρος από όσα πάγια και κάθε χρόνο ζητούν από τους εκάστοτε αρμόδιους Υπουργούς και αρμόδιους φορείς.

Αυτή η μάχη δίνεται καθημερινά για λογαριασμό μας, για να μπορούμε να έχουμε ελεύθερο παραδοσιακό κυνήγι, από τις Κυνηγετικές μας Οργανώσεις και αυτές είναι ο μοναδικός τοίχος προστασίας που διαθέτουμε απέναντι στις ορέξεις τους.

Και ο μόνος τρόπος να τις επιτύχουν είναι πλήξουν ή αν μπορέσουν να καταργήσουν ακόμα τις Κυνηγετικές Οργανώσεις, για να γίνουν εφικτά τα “όνειρα” τους…

Η φράση του Υπ. Πολιτικής Προστασίας κ. Χαρδαλιά περί μη έκδοσης άδειας τη νέα χρονιά, που βιαστικά και επιπόλαια χαροποίησε κάποιους, στην ουσία καταφέρνει ένα μεγάλο πλήγμα στις Κυνηγετικές Οργανώσεις μας και ανοίγει το δρόμο σε άλλες περιπέτειες που καλό είναι να μη δούμε…

Ας ελπίσουμε πως είναι απλά μια “άστοχη” δήλωση και όχι μέρος μιας ευρύτερης αντικυνηγετικής πολιτικής…

Όσο για εμάς τους κυνηγούς καλό είναι να συνεχίσουμε να πιέζουμε όπου και όποιους μπορούμε για την ελεύθερη μετακίνηση για το κυνήγι, με τους όρους που έχει ήδη προτείνει η ΚΣΕ στους αρμοδίους φορείς και κυρίως να είμαστε κοντά και να στηρίζουμε τους συλλόγους και τις Οργανώσεις μας… σε μια μάχη η ομοψυχία είναι αυτή που μετράει.

Α. Καραγιάννης

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ