Προσπάθησαν να περιορίσουν το κυνήγι λόγω Κορονοϊού στο Ευρωκοινοβούλιο


21/04/2020

Μια πρόταση για την απαγόρευση της εμπορίας και κατανάλωσης θηραμάτων θα μπορούσε να έχει πολλές συνέπειες για το κυνήγι και την διατήρηση της φύσης στην Ευρώπη αλλά και παγκοσμίως.
Στις 16 Απριλίου, η πλειοψηφία των Μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (Members of the European Parliament (MEPs) ψήφισε εναντίον μιας επικίνδυνης τροπολογίας στην πρόταση ψηφίσματος για την «Συντονισμένη δράση της ΕΕ για την καταπολέμηση της πανδημίας του COVID-19 (κορονοϊού) και των επιπτώσεών της». (link)
Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς τις ομάδες για τα δικαιώματα των ζώων που προσπαθούν να εκμεταλλευτούν όλα τα μέσα για τον περιορισμό του κυνηγιού και άλλων δραστηριοτήτων αειφόρου χρήσης στην Ευρώπη με αφορμή τον CONVID – 19: 183 ψήφους υπέρ, 53 αποχές, 449 κατά.
Η τροπολογία κατατέθηκε προς ψήφιση από την Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά – Βόρεια Πράσινη Αριστερά GUE/NGL, μέλη της οποίας είναι και τα ελληνικά κόμματα: ΣΥΡΙΖΑ, ΛΑΕ, ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ και ΜΕΡΑ 25.
Η τροπολογία τόνιζε ότι: «η εμπορία και εκτροφή άγριων ζώων ενισχύει τους κινδύνους για τη δημόσια υγεία, συνδυάζοντας κρίσιμους παράγοντες για την εμφάνιση ζωονόσου, καλεί την Επιτροπή και τα κράτη μέλη της ΕΕ να υποστηρίξουν την παγκόσμια απαγόρευση των αγορών άγριων ζώων και τη χρήση άγριας πανίδας στην παραδοσιακή ιατρική, καλεί την Επιτροπή να υποβάλει νομικές προτάσεις για την απαγόρευση των εισαγωγών, το εμπόριο και τη διατήρηση και κατανάλωση άγριων ζώων στην ΕΕ, προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος μελλοντικών εστιών ζωονόσου».
Χθες, η FACE επικοινώνησε με όλους τους ευρωβουλευτές σχετικά με αυτήν την τροπολογία, υπογραμμίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι:
Υπάρχουν ήδη υφιστάμενοι αυστηροί εναρμονισμένοι κανόνες στην ΕΕ, όπως οι κανονισμοί για την υγεία των ζώων και την ασφάλεια των τροφίμων και οι κανονισμοί για τα ζωικά υποπροϊόντα που θέτουν υψηλά πρότυπα για τη δημόσια υγεία όσον αφορά το εμπόριο άγριων ζώων τόσο εντός της ΕΕ όσο και τα ζώα που εισάγονται από τρίτες χώρες στην ΕΕ, συνδυάζοντας κρίσιμους παράγοντες για την εμφάνιση ζωονόσου.
Το εμπόριο άγριας ζωής έχει ήδη ρυθμιστεί καλά στην ΕΕ.
Η εμπορία άγριων ζώων έχει ήδη αναγνωριστεί ως προτεραιότητα στην ΕΕ, η οποία οδήγησε σε περισσότερους πόρους που αφιερώθηκαν σε αυτό σε επίπεδο ΕΕ και κρατών μελών. Η ΕΕ έχει σχέδιο δράσης κατά της εμπορίας άγριων ζώων.
Η απαγόρευση της κατανάλωσης άγριας πανίδας στην ΕΕ θα είχε εκτεταμένες συνέπειες για τη διατήρηση της φύσης στην ΕΕ και παγκοσμίως και θα επηρέαζε αρνητικά δραστηριότητες όπως το κυνήγι και η αλιεία, οι οποίες ρυθμίζονται καλά σε εθνικό επίπεδο.Ο ευρωβουλευτής Marco Dreosto, αντιπρόεδρος της ενδοομάδας «Βιοποικιλότητα, κυνήγι, εξοχή», ήταν ένας από τους πρώτους ευρωβουλευτές που επέστησαν την προσοχή σε αυτήν την τροπολογία. Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ), το Identity and Democracy party και οι ομάδες των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών (ECR) καταψήφισαν.
Η FACE και τα μέλη της αναμένουν να δουν περισσότερες προσπάθειες στις Βρυξέλλες αλλά και σε εθνικό επίπεδο για τον περιορισμό του κυνηγιού και άλλων δραστηριοτήτων αειφόρου χρήσης λόγω του COVID-19 και θα συνεχίσουν να παρακολουθούν πολιτικές πρωτοβουλίες σε όλα τα επίπεδα.
Πηγή: FACE – kentayros.wordpress.com

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ