Για 11η χρονιά η ΚΟΜΑΘ συνεχίζει τις καταμετρήσεις αγριόγιδου


18/12/2019

Για 11η συνεχόμενη χρονιά η ΚΟΜΑΘ συνεχίζει τις καταμετρήσεις αγριόγιδου στο Παρθένο Δάσος Φρακτού
Η Κυνηγετική Ομοσπονδία Μακεδονίας – Θράκης πραγματοποίησε στις 6 Δεκεμβρίου 2019, με μεγάλη ομάδα παρατηρητών, την ενδέκατη (11η) συνεχόμενη ετήσια καταμέτρηση του αγριόγιδου (Rupicapra rupicapra balcanica) στην περιοχή του Φρακτού Δράμας.
Δύο μέρες πριν την καταμέτρηση, στην περιοχή έριξε αρκετό χιόνι, με το ύψος του να ξεπερνά τους 40 πόντους σε κάποια σημεία. Αυτό όμως δε στάθηκε εμπόδιο για τα έμπειρα στελέχη της ΚΟΜΑΘ, τα οποία όχι μόνο ανταπεξήλθαν στην πρόκληση και τις δυσκολίες που δημιουργεί το χιόνι στις μετακινήσεις και τη διαμονή, αλλά από πολύ νωρίς το πρωί βρέθηκαν στα σημεία παρατήρησης. Καταμετρήθηκαν φέτος 88 αγριόγιδα, παρά το γεγονός πως δεν κατέστη δυνατή η πρόσβαση σε ένα από τα επτά σημεία καταμέτρησης.
Τα αποτελέσματα δείχνουν πως ο πληθυσμός αγριόγιδου του Φρακτού, παραμένει σταθερά ένας από τους μεγαλύτερους και πιο εύρωστους της Ελλάδας, με τον Όλυμπο, την Τύμφη και την Οίτη να συμπληρώνουν τις τέσσερις περιοχές με τους πιο εύρωστους πληθυσμούς του είδους στη χώρα μας.
Στις μετρήσεις του Δεκεμβρίου 2019 συμμετείχαν ο κ. Λαφτσίδης από πλευράς Δασαρχείου Δράμας, το επιστημονικό δυναμικό της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Μακεδονίας – Θράκης (Κ. Σκορδάς, Θ. Καραμπατζάκης, Π. Πλατής, Α. Γκάσιος, Χ. Καλαϊτζής και Ι. Ισαάκ μετά της συζύγου του) οι Ομοσπονδιακοί Θηροφύλακες, (Α. Λιγομενίδης, Κ. Κυριακίδης, Ι. Καπούλας, Ν. Δουλακάκης, Α. Ραπτόπουλος, Τ. Γκαρούμπας, Π. Σεϊτάνης), ο θηροφύλακας του Κ.Σ. Δράμας (Φ. Παπαδόπουλος), ο Θηροφύλακας του Κ.Σ. Σαπών (Ι. Πέιτσος) και εθελοντές Δασολόγοι και φίλοι (Α. Τσιομπανούδης Δ. Νικολάου, Γ. Καραλίδης, Β. Βαρσαμίδης, Κ. Κελέσμητος, Γ. Μπατάνης.)
Παρών ήταν για ακόμη μία χρονιά ο αειθαλής συνταξιούχος δασοφύλακας του Δασαρχείου Δράμας, κυνηγός και έμπειρος γνώστης της περιοχής Β. Παραστατίδης.
Το αγριόγιδο μαζί με τον κολχικό φασιανό, είναι δύο εμβληματικά μη θηρεύσιμα είδη, στη διαχείριση και προστασία των οποίων η ΚΟΜΑΘ δραστηριοποιείται εδώ και περισσότερα από δέκα χρόνια, πάντα με την αγαστή συνεργασία με τη Δασική Υπηρεσία.
Με τις καταγραφές, τη θηροφύλαξη, τη βελτίωση ενδιαιτημάτων και πολλές άλλες δράσεις που υλοποιούνται για τα δύο αυτά είδη, αποδεικνύεται άμεσα και στην πράξη η διαρκής μέριμνα και δράση των Κυνηγετικών Οργανώσεων για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και της βιοποικιλότητας της χώρας.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ