Μεγάλη νίκη των κυνηγών στο Συμβούλιο της Επικρατείας


16/09/2022

Με μία μεγάλη θεσμική νίκη για τους Έλληνες κυνηγούς και το κυνήγι στην χώρα μας γενικότερα, ισοδυναμεί η δικαστική Απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που ΑΠΕΡΡΙΨΕ αμετάκλητα και στο σύνολό της, την προσφυγή κατά της Ρυθμιστικής που είχε υποβάλει η Πανελλήνια Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία.

Για την Κ.Σ.Ε. και το νομικό και επιστημονικό της προσωπικό που ανέλαβαν το κύριο βάρος της υπεράσπισης της Ρυθμιστικής ενώπιον του δικαστηρίου, η Απόφαση του ΣΤΕ αποτελεί έναν ιστορικό θρίαμβο που δημιουργεί νομολογία και δικαιώνει τα πάγια επιχειρήματα του κυνηγετικού κόσμου.

Για την Π.Φ.Π.Ο. και την πρόεδρο της κα Ν. Μπομπολάκη που επί μήνες κομπορρημονούσε εν αναμονή της δικαστικής εξέλιξης, η ίδια απόφαση αποτελεί ένα ηχηρό «ράπισμα» χωρίς προηγούμενο!

Σε μία Απόφαση που το σκεπτικό της ξεδιπλώνεται αναλυτικά σε 37 ολόκληρες σελίδες, το Ανώτατο Ακυρωτικό δικαστήριο της χώρας απορρίπτει μία προς μία ΟΛΕΣ τις ενστάσεις της Π.Φ.Π.Ο. και αποδέχεται ότι το κυνήγι, όπως διεξάγεται στη χώρα μας, ευθυγραμμίζεται με τα πιο αυστηρά κριτήρια που έχει θεσπίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και με όλα τα παραδεκτά διεθνή επιστημονικά και βιολογικά δεδομένα, τόσο των θηρεύσιμων όσο και των προστατευόμενων ειδών.

Ιδιαίτερη αξία, μάλιστα, έχει ότι η Απόφαση προέρχεται από το Τμήμα Περιβάλλοντος του Σ.Τ.Ε., γνωστό για την αυστηρότητα και την σχολαστική προσήλωση του σε θέματα που σχετίζονται με την προστασία του περιβάλλοντος και της άγριας πανίδας.

Χαρακτηριστικό, επίσης, είναι ότι η Απόφαση του Σ.τ.Ε. δεν αποδέχεται ΟΥΤΕ ΕΝΑ από τα επιχειρήματα που χρησιμοποίησε η Π.Φ.Π.Ο. για να προσβάλει την Ρυθμιστική Απόφαση του Υπουργείου Περιβάλλοντος για το κυνήγι.

Είτε επρόκειτο για την δήθεν έλλειψη επαρκών επιστημονικών μελετών, είτε επρόκειτο για τις μεγάλες φωτιές του καλοκαιριού, είτε επρόκειτο για τη θήρα του Τρυγονιού ή για την «έλλειψη επαρκούς θηροφύλαξης»,…….., όλα τα έωλα επιχειρήματα της Π.Φ.Π.Ο. απορρίφθηκαν συλλήβδην από το δικαστήριο.

Αντιθέτως, το Σ.τ.Ε. αναγνωρίζει ότι οι επιστημονικές μελέτες και οι καταμετρήσεις επί του πεδίου που με συνέπεια διεξάγουν κάθε χρόνο η Κ.Σ.Ε. και οι άλλες Κυνηγετικές Οργανώσεις, υπηρετούν και περιφρουρούν με επάρκεια τον αειφορικό και διαχειριστικό χαρακτήρα της θήρας.

Με τον τρόπο του το Σ.τ.Ε. κάνει ιδιαίτερα «επαινετική» μνεία τόσο στα στοιχεία του προγράμματος «ΑΡΤΕΜΙΣ», όσο και στην πληρότητα και εγκυρότητα της ετήσιας μελέτης που εκπονούν επιστημονικοί συνεργάτες της Κ.Σ.Ε., για την κατάσταση της αποδημητικής και ενδημικής πανίδας.

Απόλυτα αποδεκτό έκανε το δικαστήριο και τον τρόπο που το Υπουργείο, τα κατά τόπους Δασαρχεία και οι Κυνηγετικές Οργανώσεις, αντέδρασαν και διαχειρίστηκαν τα θέματα θήρας, στις περιοχές που επλήγησαν από τις μεγάλες πυρκαγιές.

Ακόμα και για το ζήτημα της θήρας του Τρυγονιού, στο οποίο η Π.Φ.Π.Ο. και οι συνεργάτες της είχαν επενδύσει τα μέγιστα για να προσβάλουν την Ρυθμιστική, το δικαστήριο αποδέχθηκε και δικαίωσε ως αξιόπιστο και αποτελεσματικό, το ηλεκτρονικό σύστημα καταγραφής κυνηγετικής κάρπωσης του είδους, που εισηγήθηκε η Κ.Σ.Ε. και εφαρμόζεται τα δύο τελευταία χρόνια!

Περιβαλλόμενη με το ειδικό βάρος του Ανώτατου Ακυρωτικού δικαστηρίου της χώρας, η Απόφαση αυτή «κονιορτοποιεί» ουσιαστικά τα σχέδια της Π.Φ.Π.Ο. και των συνοδοιπόρων της, να απαγορεύσουν την κυνηγετική δραστηριότητα στη χώρα μας.

Πρόκειται για μία εξέλιξη – σταθμό που αποστέλλει πολλαπλά μηνύματα και σε πολλές κατευθύνσεις, καθώς αναγνωρίζει το ενδιαφέρον, τις διαχειριστικές προσπάθειες και τις δυνατότητες του κόσμου των κυνηγών να περιφρουρούν την άγρια ζωή.

Τέλος, η Απόφαση του Σ.τ.Ε. δικαιώνει και την εμπιστοσύνη με την οποία η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος, περιβάλει τη συνεργασία της με τις Κυνηγετικές Οργανώσεις και την Κ.Σ.Ε.

Η Κ.Σ.Ε. θα προβεί την επόμενη εβδομάδα σε αναλυτικότερη παρουσίαση του περιεχομένου της Απόφασης του Σ.τ.Ε. και των εξελίξεων που αυτή σηματοδοτεί.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
Γ. ΑΡΑΜΠΑΤΖΗΣ

Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
Ν. ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ