ΚΣΕ – Προτάσεις ευθύνης για την επόμενη ημέρα μετά τις φωτιές


25/08/2021

ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΜΕΛΟΣ: F.A.C.E.& C.I.C.

Μία αναλυτική χαρτογράφηση των περιοχών που επλήγησαν από τις φωτιές συνοδευόμενη από πλήρη επιστημονική μελέτη για την κυνηγετική «διαχείριση»… της επόμενης ημέρας σε Αττική, Εύβοια και Πελοπόννησο, έχει ήδη αποστείλει από την προηγούμενη εβδομάδα η Κυνηγετική Συνομοσπονδία Ελλάδος, προς την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και τις αρμόδιες Δασικές Αρχές.
Πριν ακόμα οι μεγάλες φωτιές σβήσουν εντελώς, κλιμάκια επιστημόνων της Κ.Σ.Ε, της Δ ́ Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Στερεάς Ελλάδος και της Γ ́ Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Πελοποννήσου βρίσκονταν, ήδη, στις πληγείσες περιοχές, καταγράφοντας με μοναδική ακρίβεια τη νέα πραγματικότητα που άφησε πίσω της η πύρινη λαίλαπα.
Με τη βοήθεια των Θηροφυλάκων και των τοπικών Κυνηγετικών Συλλόγων, το επιστημονικό προσωπικό των Κυνηγετικών Οργανώσεων δούλεψε από… νύχτα σε νύχτα για να καταγράψει την κατάσταση, αλλά και να προτείνει τις λύσεις που απαιτούνται, ώστε να ανακάμψει η άγρια ζωή.
Σε περισσότερες από 150 σελίδες και συνημμένους χάρτες, η μελέτη καταγράφει με ακρίβεια όλες τις καμένες περιοχές, αποτυπώνει και κατανέμει τους βιότοπους που καταστράφηκαν ή διατηρούνται σήμερα ανάλογα με τον τύπο της βλάστησης, προτείνει και οροθετεί επί χάρτουόσες εδαφικές απαγορεύσεις κυνηγίου είναι απαραίτητες για την ανάκαμψη της άγριας πανίδας, ενώ ορίζει με την παραμικρή λεπτομέρεια και τις περιμετρικές ζώνες οι οποίες πρέπει να τύχουν μιας ξεχωριστής διαχείρισης των θηραματικών πληθυσμών.
Μετά την ολοκλήρωση της μελέτης, όλο αυτό το υλικό προωθήθηκε ταχύτατα τόσο στα γραφεία της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Περιβάλλοντος, όσο και προς τα Δασαρχεία και τις Διευθύνσεις Δασών των αντίστοιχων Περιφερειών.
Όπως είναι προφανές και αυτονόητο, οι μεγάλες δασικές πυρκαγιές δημιουργούν τις απαιτήσεις ενός ειδικού διαχειριστικού σχεδίου, που θα επιτρέψει στην πανίδα και στα οικοσυστήματα να ανταπεξέλθουν στην δοκιμασία και να ανακάμψουν στις περιοχές που επλήγησαν.
Η πολυσέλιδη μελέτη που κατέθεσε η Κ.Σ.Ε., καταγράφει και προτείνει με ακρίβεια τα διαχειριστικά μέτρα και τις ρυθμίσεις θήρας που είναι απαραίτητο να υπάρξουν, ώστε να ανταποκρίνονται στα πιο σύγχρονα διεθνή στάνταρ και να ευθυγραμμίζονται με τις νέες ανάγκες που δημιουργούνται για την πανίδα αυτών των περιοχών.
Τέλος, η Κ.Σ.Ε. καλεί τα κατά τόπους Δασαρχεία να συνεργαστούν με τις οργανώσεις των κυνηγών πριν από τη λήψη οποιασδήποτε απόφασης, με τη σιγουριά ότι από αυτή τη συνεργασία μόνο όφελος μπορεί να υπάρξει για την ύπαιθρο, το περιβάλλον, τους βιότοπους και την άγρια ζωή.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
Γ. ΑΡΑΜΠΑΤΖΗΣ

Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΦΩΤ. ΤΡΑΚΑΚΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ