ΠΕΣΥΔΑΠ – Ερήμην της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σχεδιάζει για τα ζώα το υπουργείο Εσωτερικών


25/02/2021

Σχετικά με την σημερινή ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών για το νέο σχέδιο νόμου για τα δεσποζόμενα και αδέσποτα ζώα, ο ΠΕΣΥΔΑΠ είναι υποχρεωμένος να σημειώσει ότι όλη η έως τώρα διαδικασία έγινε ερήμην και χωρίς οποιαδήποτε &ενημέρωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (T.A.) , παρότι αυτήν, κυρίως, αφορούν οι υποχρεώσεις και οι νέοι κανόνες που θεσπίζονται.
Αντιθέτως προξενεί απορία το γεγονός ότι, ενώ οι πιο αντιπροσωπευτικοί φορείς της Τ.Α. κρατήθηκαν στο «σκοτάδι» και μέχρι σήμερα αγνοούν τις διατάξεις του νομοσχεδίου, το πλήρες κείμενο φέρεται να είναι σε απόλυτη γνώση άλλων οργανώσεων, που μάλιστα καυχώνται ότι είναι και οι «υποβολείς» του σχεδίου νόμου.
Ο ΠΕΣΥΔΑΠ και το Διαδημοτικό Κέντρο Περίθαλψης Αδέσποτων Ζώων (ΔΙΚΕΠΑΖ), είχαν ζητήσει ενημέρωση από τον υπουργό Εσωτερικών με επιστολή που του είχε αποσταλεί έγκαιρα στον ίδιο από 26.01.2021.
Αυτή η επιστολή ουδέποτε απαντήθηκε με οποιονδήποτε τρόπο. Σας γνωρίζουμε ότι το Διαδημοτικό Κέντρο Περίθαλψης Αδέσποτων Ζώων (ΔΙΚΕΠΑΖ), αποτελεί από το 2003 τον μεγαλύτερο δημόσιο φορέα &που μέχρι τώρα έχει νοσηλεύσει, περιθάλψει και & διαχειριστεί περισσότερα από 40.000 αδέσποτα ζώα.
Κι όμως, ούτε μία φορά τους προηγούμενους μήνες δεν κλήθηκε, όπως και οι άλλοι φορείς της Τ.Α., από το υπουργείο Εσωτερικών για να συνεισφέρει με την τεχνογνωσία και την εμπειρία των 18 χρόνων, στο περιεχόμενο ενός νομοσχεδίου που η Τ.Α. θα κληθεί να εφαρμόσει!& Το υπουργείο Εσωτερικών δίνει την εντύπωση ότι επιθυμεί να διαχειριστεί “εν κρυπτώ” &ένα σημαντικό σχέδιο νόμου &από την Τ.Α.
Θεωρούμε ότι η διαδικασία που ακολουθήθηκε μέχρι τώρα απέχει από το να θεωρείται θεσμικά αποδεκτή και &αναρωτιόμαστε &για ποιο λόγο εφαρμόστηκε.& Ευχόμαστε αυτή η διαδικασία να αλλάξει στη συνέχεια &και να βελτιωθεί στη συνέχεια από την πλευρά του υπουργείου. Επί &των διατάξεων του σχεδίου νόμου θα τοποθετηθούμε αναλυτικά, όταν αυτές περιέλθουν ολοκληρωμένα σε γνώση μας.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ