Θύματα δηλητηριασμένων δολωμάτων τα όρνια της Κλεισούρας


13/02/2020

Σε κατάσταση συναγερμού έχουν τεθεί τα τελευταία 24ωρα οι θηροφύλακες και το επιστημονικό προσωπικό της Δ΄ Κ.Ο.Σ.Ε., προκειμένου να προστατευθεί και να περιφρουρηθεί η πολύτιμη αποικία όρνεων στο φαράγγι της Κλεισούρας.
Το «καμπανάκι κινδύνου» σήμανε όταν, κατόπιν πληροφοριών από ντόπιους κτηνοτρόφους, οι θηροφύλακες της Ομοσπονδίας άρχισαν να βρίσκουν νεκρά ή ημιθανή όρνια, από αυτά που ενδημούν ή διαχειμάζουν στο όρος Αράκυνθος.
Μέχρι στιγμής σε περιοχή πάνω από τη λίμνη Τριχωνίδα έχουν βρεθεί 9 νεκρά πουλιά, ενώ δύο ακόμα εντοπίστηκαν σε άσχημη κατάσταση και τους παρέχεται ιατρική βοήθεια για να κρατηθούν στη ζωή.

Όλες οι μέχρι στιγμής ενδείξεις συνηγορούν στο ότι, τα πτωματοφάγα πουλιά ετράφησαν από δηλητηριασμένα «δολώματα» ή από το δηλητηριασμένο κουφάρι κάποιου νεκρού ζώου.
Ομάδες θηροφυλάκων, σε συνεργασία με το προσωπικό του Δασαρχείου και του Φορέα Διαχείρισης της Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου – Αιτωλικού, συνεχίζουν να ερευνούν τις περιοχές γύρω από το φαράγγι της Κλεισούρας.
Η Κυνηγετική Ομοσπονδία Στερεάς Ελλάδας έχει θέσει εδώ και πολλά χρόνια υπό συνεχή «παρατήρηση» το Φαράγγι της Κλεισούρας, λόγω της σημασίας που έχει ο συγκεκριμένος βιότοπος για τα όρνια.
Τα όρνια διατηρούν από παλιά μία σχέση προτίμησης με την περιοχή, καθώς οι σπηλιές και οι κάθετες πλαγιές της Κλεισούρας προσφέρουν ασφαλές καταφύγιο, ενώ η εκτατική κτηνοτροφία που ανθεί στον τόπο τους προσφέρει τα νεκρά ζώα που χρειάζονται για να τραφούν.
Όπως είναι αυτονόητο, η μαζική δηλητηρίαση τόσων όρνεων στην ευρύτερη περιοχή, θέτει αυτομάτως και ζήτημα ασφάλειας για τους κυνηγούς και τους κυνηγετικούς σκύλους που δραστηριοποιούνται στην περιοχή.

Η Δ΄ Κ.Ο.Σ.Ε. καλεί όλους τους κυνηγούς να είναι προσεκτικοί, να παίρνουν όλα τα μέσα προφύλαξης και να επικοινωνούν άμεσα με τους θηροφύλακες της και τον Κυνηγετικό Σύλλογο Μεσολογγίου, σε περίπτωση που αντιληφθούν το παραμικρό.
Κάθε πληροφορία μπορεί να είναι πολύτιμη και καθοριστική στην προσπάθεια που καταβάλει η Ομοσπονδία, για να προστατέψει την αποικία των όρνεων στην Κλεισούρα, αλλά και για να απαλλαγεί η ύπαιθρος από την απειλή των δηλητηριασμένων δολωμάτων.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ