Ενημέρωση σε λοιμωξιολόγους – Υπουργούς & βουλευτές από την ΚΣΕ ” Το κυνήγι επιτρέπεται σε όλη σχεδόν την Ευρώπη”


07/12/2020

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Η ενημέρωση της Κυνηγετικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος
προς τους Υπουργούς και τους 300 της βουλής

Σε μια ακόμα εκτενή ενημέρωση προς την επιτροπή λοιμωξιολόγων, τους αρμόδιους Υπουργούς και τους βουλευτές του ελληνικού κοινοβουλίου προχώρησε η ΚΣΕ, στα πλαίσια της συνεχούς πληροφόρησης που παρέχει στο πολιτικό προσωπικό της χώρας, προ και μετά το Lockdown.
Στην τελευταία ενημέρωση επικαιροποιούνται όλα τα ισχύοντα στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης, αναφορικά με το κυνήγι και το εκάστοτε ισχύον καθεστώς καραντίνας.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΓΕΩΡΓ. ΑΡΑΜΠΑΤΖΗΣ

Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΦΩΤ. ΤΡΑΚΑΚΗΣ

η Κυνηγετική Συνομοσπονδία Ελλάδας και οι 180.000 κυνηγοί που εκπροσωπεί, κατανοούν απολύτως τις έκτακτες συνθήκες και το «δίκαιο της ανάγκης» που επιβάλει η πανδημία του κορωνοϊού.
Με σύνεση και αίσθημα ευθύνης έναντι της δημόσιας υγείας και της υπόλοιπης κοινωνίας, η Κ.Σ.Ε. στέκεται αλληλέγγυα στις προσπάθειες για μια ασφαλή και υγιή χώρα, για μια ασφαλή επιστροφή στην κανονικότητα της ζωής όλων μας.
Ελπίζαμε, ωστόσο, ότι μέσα στις τρεις τελευταίες εβδομάδες, η κυβέρνηση θα διευθετούσε και θα ρύθμιζε επί το ορθότερο τον άδικο και μονομερή αποκλεισμό που υφίστανται οι κυνηγοί από τα μέτρα της καραντίνας, έναντι όλων των άλλων πολιτών που μετέχουν σε δραστηριότητες βουνού και υπαίθρου και μας προκαλεί πραγματική εντύπωση ότι αυτό δεν έχει γίνει, σε αντίθεση με ΟΛΕΣ, σχεδόν, τις άλλες χώρες της Ευρώπης, όπου η κυνηγετική δραστηριότητα εξαιρέθηκε από τα οριζόντια μέτρα περιορισμού των μετακινήσεων.
Για άλλη μία φορά υπενθυμίζουμε ότι στις περισσότερες άλλες χώρες της Ε.Ε. και της Ευρώπης γενικότερα, το κυνήγι αντιμετωπίστηκε και αντιμετωπίζεται ως μία δραστηριότητα που ΔΕΝ μπορεί να προκαλέσει συνθήκες διακινδύνευσης της δημόσιας υγείας, ή να ενοχοποιηθεί για τη διασπορά του κορωνοϊού.

Συγκεκριμένα:
Αυστρία: Δεν υπάρχουν περιορισμοί και το κυνήγι διεξάγεται κανονικά, με την τήρηση μέτρων προφύλαξης (απολύμανση, μάσκα προσώπου, απόσταση 1,5m, απολύμανση)
Βέλγιο: Από τον Οκτώβριο, το κυνήγι διεξάγεται κανονικά σε ομάδες έως 4 ατόμων.
Βοσνία-Ερζεγοβίνη: Δεν θεσπίστηκαν περιορισμοί.
Βουλγαρία: Δεν θεσπίστηκαν περιορισμοί.
Γαλλία: Επιτρέπεται για λόγους διαχείρισης το κυνήγι αγριόχοιρου και άλλων μεγάλων τριχωτών θηραμάτων, όπως και σε είδη που δύναται να προκαλέσουν ζημιές στην αγροτική παραγωγή.
Γερμανία: Αν και λόγω του Ομοσπονδιακού συστήματος ισχύουν διαφοροποιήσεις σε κάθε ένα από τα 16 ομόσπονδα κρατίδια, γενική γραμμή είναι το κυνήγι να επιτρέπεται, με την τήρηση των μέτρων υγιεινής (απολύμανση, μάσκα προσώπου, απόσταση 1,5m).
Δανία: Το κυνήγι επιτρέπεται, με περιορισμούς στην κινητικότητα των κυνηγών μεταξύ Περιφερειών, ανάλογα με την επιδημιολογική εικόνα κάθε εβδομάδας.
Εσθονία: Δεν υπάρχουν περιορισμοί κυνηγίου.
Ηνωμένο Βασίλειο: Υπάρχει απαγόρευση 05/11-02/12/2020. Επιτρέπεται, όμως, ο έλεγχος μέσω της θήρας, συγκεκριμένων ειδών που θα μπορούσαν να απειλήσουν την αγροτική δραστηριότητα.
Ισλανδία: Το κυνήγι επιτρέπεται, με περιορισμούς στη μετακίνηση μεταξύ των περιφερειών.
Ισπανία: Επιτρέπεται το κυνήγι, με περιορισμούς στη μετακίνηση μεταξύ περιφερειών.
Ιταλία: Χωρίζεται σε 3 ζώνες περιοχών (κόκκινο, πορτοκαλί και κίτρινο). Στο κίτρινο δεν υπάρχει κανένας περιορισμός, στο πορτοκαλί το κυνήγι επιτρέπεται μόνο τοπικά, στο κόκκινο δεν επιτρέπεται.
Κροατία: Δεν υπάρχουν περιορισμοί κυνηγίου. Πρέπει, φυσικά, να τηρούνται όλα τα μέτρα υγιεινής (απολύμανση, μάσκα προσώπου, απόσταση 1,5m).
Κύπρος: Δεν υπάρχουν περιορισμοί κυνηγίου. Οι κυνηγοί εξαιρούνται από όλους τους περιορισμούς μετακίνησης, με υποχρέωση τους να τηρούν τους κανόνες ασφαλείας.
Λετονία: Δεν υπάρχουν περιορισμοί κυνηγίου. Οι κυνηγοί πρέπει απλώς να συμμορφώνονται με όλα τα πρότυπα ασφάλειας.
Λιθουανία: Δεν υπάρχουν περιορισμοί κυνηγίου, παρά μόνο οι ομάδες να μην αριθμούν περισσότερα από 5 άτομα.
Λουξεμβούργο: Η κυνηγετική δραστηριότητα επιτρέπεται, με τη λήψη προληπτικών μέτρων υγιεινής (απολύμανση, μάσκα προσώπου, απόσταση 1,5m κλπ)
Μάλτα: Δεν υπάρχουν περιορισμοί κυνηγίου
Μαυροβούνιο: Δεν υπάρχουν περιορισμοί κυνηγίου.
Νορβηγία: Δεν υπάρχουν περιορισμοί. Η γενική σύσταση είναι να αποφεύγονται συγκεντρώσεις άνω των 5 ατόμων (σε ιδιωτική κατοικία), ή 20 ατόμων σε υπαίθριο χώρο.
Ολλανδία: Το κυνήγι επιτρέπεται σε ομάδες των 4 ατόμων, ή από μέλη της ίδιας οικογένειας. Πριν και μετά το κυνήγι, οι κυνηγοί πρέπει να συμμορφώνονται με όλα τα μέτρα ασφάλειας και υγιεινής.
Ουγγαρία: Η κυνηγετική δραστηριότητα επιτρέπεται για τους κυνηγούς μεταξύ 5π.μ.- 8μ.μ.
Πολωνία: Επιτρέπεται το ατομικό κυνήγι χωρίς περιορισμούς.
Πορτογαλία: Στις 7 Νοεμβρίου κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, οι 121 από τις 170 περιφέρειες της χώρας. Σε αυτές τις περιφέρειες το κυνήγι απαγορεύτηκε τα επόμενα σαββατοκύριακα για όλα τα είδη, εκτός από τους αγριόχοιρους. Στις υπόλοιπες περιφέρειες το κυνήγι συνεχίζεται κανονικά.
Ρουμανία: Το ατομικό κυνήγι επιτρέπεται, καθώς και το ομαδικό μέχρι 10 άτομα.
Σερβία: Δεν υπάρχουν περιορισμοί. Οι κυνηγοί πρέπει απλώς να συμμορφώνονται με τα μέτρα ασφάλειας και υγιεινής (απολύμανση, μάσκα προσώπου, απόσταση 1,5m).
Σλοβακία: Οι κυνηγοί εξαιρούνται από τους γενικούς περιορισμούς μετακίνησης, που ισχύουν για τον υπόλοιπο πληθυσμό. Το κυνήγι επιτρέπεται με προσοχή στα μέτρα υγιεινής (απολύμανση, μάσκα προσώπου, ελάχιστη απόσταση 2 m).
Σλοβενία: Δεν υπάρχουν περιορισμοί. Οι κυνηγοί επιτρέπεται να ταξιδεύουν και να κυνηγούν, εφόσον συμμορφώνονται με τα μέτρα υγιεινής(απολύμανση, μάσκα προσώπου, απόσταση 1,5m).
Σουηδία: Δεν υπάρχουν περιορισμοί. Οι κυνηγοί πρέπει να συμμορφώνονται με όλα τα μέτρα ασφάλειας και υγιεινής (απολύμανση, μάσκα προσώπου, απόσταση 1,5m).
Τσεχία: Δεν υπάρχουν περιορισμοί. Το κυνήγι επιτρέπεται και ως προς την ατομική, και ως προς την ομαδική μορφή του. Πρέπει, φυσικά, να τηρούνται όλα τα μέτρα υγιεινής (απολύμανση, μάσκα προσώπου, απόσταση 1,5m).
Φινλανδία: Δεν υπάρχουν περιορισμοί στην άσκηση της θήρας.

Όλες αυτές οι χώρες της Ευρώπης, κάνουν το ίδιο πράγμα που έγκαιρα η Κ.Σ.Ε. είχε υποδείξει και προς τις αρμόδιες Αρχές της χώρας μας, τόσο πριν, όσο και μετά το τοπικό λοκ ντάουν (lockdown).
Στις παραπάνω χώρες οι αρμόδιοι φορείς έχουν κατανοήσει ότι το κυνήγι είναι μία υπαίθρια και μοναχική δραστηριότητα, χαμηλού κινδύνου ως προς τη διασπορά του κορωνοϊού.
Επίσης, το κυνήγι είναι αποτελεσματικό «εργαλείο» για τη διαχείριση της άγριας πανίδας, και παίζει σημαντικό ρόλο στη διασφάλιση της δημόσιας ασφάλειας και υγείας (λύσσα, Γρίπη των Πτηνών, Αφρικανική πανώλη των χοίρων).
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η συμβολή της θήρας στον έλεγχο του πληθυσμού των αγριόχοιρων στην Ευρώπη, όπου οι κυνηγοί παρέχουν υπηρεσίες τόσο στο οικοσύστημα, όσο και στην κοινωνία.
Για μία ακόμα φορά θυμίζουμε ότι, ο έλεγχος και η διαπίστωση της σκοπιμότητας μετακίνησης των κυνηγών, είναι πολύ εύκολο να διαπιστώνεται από τις αστυνομικές Αρχές: το κυνήγι ασκείται αποκλειστικά και μόνο από πολίτες που διαθέτουν άδεια θήρας, η οποία είναι δημόσιο έγγραφο και εύκολο να επιδειχθεί σε κάθε έλεγχο.
Οι 180.000 κυνηγοί που εκπροσωπούμε, παρακολουθούν και αναμένουν με ενδιαφέρον τις ενέργειες σας, προς άρση των αδικαιολόγητων περιορισμών που ισχύουν στη χώρα μας, σε αντίθεση με τα ισχύοντα στην υπόλοιπη Ευρώπη.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ