Θέσεις της Κυνηγετικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος στη διαβούλευση τροποποιήσεων του νόμου για τα ζώα συντροφιάς


13/09/2024

«Θέσεις της Κυνηγετικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος ε διαβούλευση τροποποιήσεων του νόμου για τα ζώα συντροφιάς.»

Η διαβούλευση διεξάγεται από το Υπουργείο Εσωτερικών, στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://www.opengov.gr/ypes/?p=9312%20%20%CF%89%CF%82%2016/09/2024
και λήγει στις 16/09/2024.
Μπορούν να συμμετέχουν όλοι οι πολίτες και φυσικά οι κυνηγοί.
Η Κυνηγετική Συνομοσπονδία Ελλάδος εκτιμά ότι οι εισαγόμενες από το Υπουργείο Εσωτερικών αλλαγές και τροποποιήσεις στον νόμο 4830/2021 για τα ζώα συντροφιάς, κινούνται σε θετική κατεύθυνση και δημιουργούν τις προϋποθέσεις για περαιτέρω βελτιώσεις, μέχρι την ολοκλήρωση της διαβούλευσης που έχει ήδη αρχίσει.
Η Κυνηγετική Συνομοσπονδία Ελλάδος, που εκπροσωπεί 180.000 κυνηγούς μέλη, συμφωνεί με τη μείωση, ειδικά για τους κυνηγετικούς σκύλους, του παράβολου, για τη διατήρηση του γενετικού υλικού, διότι:
• οι κυνηγοί έχουν αυξημένες υποχρεώσεις έναντι του νόμου και θα πρέπει, σύμφωνα με το Σύνταγμα, να απολαμβάνουν ιδιαίτερα προνόμια. Ο νόμος Άργος προβλέπει ειδικά πρόστιμα, τόσο χρηματικά, όσο και αφαίρεση της άδειας θήρας, που δεν ισχύουν για καμία άλλη ομάδα ιδιοκτητών σκύλων.
• Επιπλέον, οι κυνηγοί, με την έκδοση της άδειας θήρας τους συμβάλλουν καθοριστικά στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, καταβάλλοντας υψηλό χρηματικό τίμημα υπέρ του Πράσινου ταμείου και υπέρ των φιλοπεριβαντολλογικών δράσεων που επιτελούν οι Κυνηγετικές Οργανώσεις τους, ως σωματεία εποπτευόμενα και συνεργαζόμενο με το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας.
• Τέλος, η συμβολή των κυνηγετικών σκύλων είναι καθοριστική στην ενεργητική επιτήρηση της Αφρικανικής Πανώλης των Χοίρων και της Λύσσας, άρα εξυπηρετούν το δημόσιο συμφέρον.
Για να μην γίνεται χρήση του μειωμένου παράβολου από ιδιοκτήτες σκύλων που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις, η Κυνηγετική Συνομοσπονδία Ελλάδος προτείνει όπως οι προβλέψεις της παραγράφου 1 του άρθρου 47 του παρόντος νομοσχεδίου και συγκεκριμένα η διατύπωση της παραγράφου 2 του άρθρου 14 του νόμου 4830/2021, να διαμορφωθεί ως εξής:
«Για τη λήψη, καταχώριση και διατήρηση του γενετικού υλικού για τουλάχιστον δώδεκα (12) έτη, υποβάλλεται εφάπαξ από τον ιδιοκτήτη του ζώου συντροφιάς, ηλεκτρονικό παράβολο ύψους εβδομήντα (70) ευρώ για κάθε ζώο συντροφιάς. Ο κτηνίατρος δύναται να λαμβάνει από τον ιδιοκτήτη αμοιβή έως πενήντα (50) ευρώ για τη λήψη του γενετικού υλικού και τα έξοδα αποστολής του. Οι ιδιοκτήτες κυνηγετικού σκύλου, κάτοχοι κυνηγετικής άδειας σε ισχύ, υποβάλλουν ηλεκτρονικό παράβολο ύψους σαράντα (40) ευρώ για κάθε κυνηγετικό σκύλο. Οι ιδιοκτήτες σκύλων που χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για φύλαξη ποιμνίων (ποιμενικών) απαλλάσσονται από την υποχρέωση καταβολής του παραβόλου της παρούσας.».
Η Κυνηγετική Συνομοσπονδία Ελλάδος προτείνει επίσης να συμπεριληφθούν οι παρακάτω τροποποιήσεις, στο παρόν νομοσχέδιο, ώστε να προκύψει ρεαλιστική βελτίωση των διατάξεων του νόμου 4830/2021, προς όφελος των ζώων συντροφιάς και προς την εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος που επιτελούν οι κυνηγοί με τους κυνηγετικούς τους σκύλους:
• Στο άρθρο 2 (ορισμοί) του νόμου 4830/2021 πρέπει να προστεθεί η παράγραφος:
«Κυνηγετικοί σκύλοι μεικτής φυλής θεωρούνται εκείνοι που δεν ανήκουν επίσημα σε μια από τις αναγνωρισμένες κυνηγετικές φυλές, καθώς προέρχονται από εσκεμμένες ή τυχαίες διασταυρώσεις καθαρόαιμων κυνηγετικών με μεικτής φυλής κυνηγετικών σκύλων ή δύο μεικτής φυλής κυνηγετικών σκύλων και χρησιμοποιούνται για τη θήρα»
• Στο άρθρο 2 (ορισμοί) του νόμου 4830/2021 πρέπει να τροποποιηθεί η παράγραφος 9 ως εξής:
9.«Ερασιτέχνης εκτροφέας»: το φυσικό πρόσωπο που εκτρέφει ερασιτεχνικά, όχι κατ’ επάγγελμα και με σκοπό το κέρδος, σκύλο ή γάτα με σκοπό τη διατήρηση των φυλών χαρακτηριστικών του ζώου και είναι εγγεγραμμένο στο Μητρώο Επαγγελματιών και Ερασιτεχνών Εκτροφέων του Εθνικού Μητρώου Ζώων Συντροφιάς (ΕΜΖΣ), μετά από βεβαίωση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος για καθαρόαιμους σκύλους ή του Συλλόγου Ερασιτεχνών Εκτροφέων Σκύλων Ελλάδας για καθαρόαιμους σκύλους ή της Κυνηγετικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος όταν πρόκειται για μεικτής φυλής κυνηγετικά σκυλιά και του Ελληνικού Ομίλου Γάτας ή του Συλλόγου Εκτροφέων Γάτας Ελλάδος για γάτες.»
• Στο άρθρο 8 (Εκτροφή, αναπαραγωγή και εμπορία ζώων συντροφιάς) του νόμου 4830/2021 πρέπει να τροποποιηθεί η παράγραφος 3 ως εξής:
«3.Οι ερασιτέχνες εκτροφείς μπορούν να αναπαράγουν έως δύο (2) θηλυκούς σκύλους ή θηλυκές γάτες μία (1) φορά ανά έτος. Για κάθε γέννα λαμβάνουν προηγούμενη άδεια από τον Κυνολογικό Όμιλο Ελλάδας ή τον Σύλλογο Ερασιτεχνών Εκτροφέων Σκύλων Ελλάδας (αν πρόκειται για καθαρόαιμο σκύλο) ή την Κυνηγετική Συνομοσπονδία Ελλάδος (αν πρόκειται για μεικτής φυλής κυνηγετικά σκυλιά) ή από τον Ελληνικό Όμιλο Γάτας ή τον Σύλλογο Εκτροφέων Γάτος Ελλάδος (αν πρόκειται για γάτα). Προϋπόθεση για τη χορήγηση της άδειας είναι ο έλεγχος, κατά περίπτωση, από τον Κυνολογικό Όμιλο Ελλάδας ή τον Σύλλογο Ερασιτεχνών Εκτροφέων Σκύλων Ελλάδας ή την Κυνηγετική Συνομοσπονδία Ελλάδος ή τον Ελληνικό Όμιλο Γάτας ή τον Σύλλογο Εκτροφέων Γάτας Ελλάδος, σχετικά με την πορεία της προηγούμενης γέννας που αιτήθηκε ο ερασιτέχνης εκτροφέας ιδίως, ως προς την περίθαλψη και εν γένει φροντίδα των νεογέννητων.»
• Πρέπει να παραταθεί η ισχύς της παραγράφου 3 του Άρθρου 46 του νόμου 4830/2021, ώστε να δοθεί η δυνατότητα εγγραφής νέων μελών στους εκτροφείς, γεγονός που διαχρονικά θα μειώσει το κόστος απόκτησης σκύλων από τους ενδιαφερόμενους πολίτες.
3.Οι επαγγελματίες και οι ερασιτέχνες εκτροφείς σκύλων και γατών οφείλουν, εντός προθεσμίας …. (…..) μηνών από την έναρξη λειτουργίας του ΕΜΖΣ, να εγγραφούν στο Υπό Μητρώο Επαγγελματιών και Ερασιτεχνών Εκτροφέων.
• Στο Άρθρο 4, παράγραφο 3 του νόμου 4830/2021 πρέπει να προστεθεί εδάφιο:
(ε): Αν πρόκειται για κυνηγετικό σκύλο, επιπλέον του αριθμού άδειας θήρας του ιδιοκτήτη, την καταγραφή γεννών ανά θηλυκό ζώο (έως 4 σε όλη την ζωή του), καθώς και την καταγραφή κάθε απογόνου και του αριθμού σήμανσης αυτού.
• Στο Άρθρο 8 παράγραφος 4 του νόμου 4830/2021 πρέπει να προστεθεί το εξής:
Οι ιδιοκτήτες σκύλων ή γατών μπορούν να αναπαράξουν το ζώο συντροφιάς μία (1) φορά σε όλη τη ζωή του. Για τον σκοπό αυτό λαμβάνουν προηγούμενη άδεια από την Επιτροπή της παρ. 8 του άρθρου 10, την οποία οφείλουν επίσης να ενημερώσουν για την πορεία της γέννας, ιδίως ως προς την περίθαλψη και εν γένει φροντίδα των νεογέννητων. Εξαίρεση αποτελούν οι σκύλοι που χρησιμοποιούνται για κυνήγι στους οποίους επιτρέπεται η αναπαραγωγή έως τέσσερεις φορές στη ζωή τους, των οποίων οι ιδιοκτήτες είναι εφοδιασμένοι με άδεια θήρας σε ισχύ. Κάθε άλλη περίπτωση εκτροφής, αναπαραγωγής, πώλησης ή δωρεάν διάθεσης ζώου από ιδιώτη ιδιοκτήτη, πλην των εγκεκριμένων και αδειοδοτημένων σύμφωνα με το παρόν, θεωρείται παράνομη εκτροφή και εμπορία και υπόκειται στις ποινικές και διοικητικές κυρώσεις του παρόντος.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ