Τελεσίγραφο στην κυβέρνηση να αναθεωρήσει την απόφασή της για απαγόρευση της κυνηγετικής δραστηριότητας την περίοδο ισχύος του lockdown απευθύνουν οι κυνηγετικές οργανώσεις, προειδοποιώντας με αντίμετρα.
Το ενδεχόμενο η Ε’ Κυνηγετική Ομοσπονδία Ηπείρου, όπως και οι άλλες Ομοσπονδίες, να προχωρήσει στην αναστολή λειτουργίας της Ομοσπονδιακής Θηροφυλακής, άφησε ανοιχτό ο πρόεδρός της Νίκος Παπαγρηγορίου, μία ημέρα μετά το νέο «όχι» του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκου Χαρδαλιά στα αιτήματα για να επιτραπούν το κυνήγι και το ψάρεμα.
«Να το δουν μέχρι αύριο και να επιτρέψουν το κυνήγι εντός νομού.
Διαφορετικά δε μας μένει τίποτα άλλο από το να αναστείλουμε τη λειτουργία της Ομοσπονδιακής Θηροφυλακής, με ό,τι αυτό αντιλαμβάνεστε ότι συνεπάγεται για τη λαθροθηρία, όχι μόνο για τα ενδημικά και τα επιτρεπόμενα είδη, αλλά και για τα προστατευόμενα. Ας αναλάβει η πολιτεία να ελέγξει την ύπαιθρο 24 ώρες το 24ωρο», προειδοποίησε ο κ. Παπαγρηγορίου, ενώ έπαιξε και το χαρτί της δύναμης της ψήφου των κυνηγών. «Υπάρχει οργή. Δε θα ξεχαστεί αυτή η απαγόρευση από την κυνηγετική οικογένεια», είπε χαρακτηριστικά.
Η νέα αναφορά του κ. Χαρδαλιά ενίσχυσε τους φόβους ότι η απαγόρευση του κυνηγιού ενδέχεται να συνεχιστεί και μετά τη λήξη του lockdown στις 30 Νοεμβρίου. Κι αυτό γιατί η πρόβλεψη για παράταση της ισχύος των αδειών θήρας για το επόμενο έτος ενδέχεται να κρύβει την πρόωρη λήξη της κυνηγετικής περιόδου, 3,5 μήνες πριν απ’ ότι προβλέπεται από τη Ρυθμιστική.
Μια τέτοια εξέλιξη θα είναι καταστροφική, καθώς, όπως επισήμανε ο κ. Παπαγρηγορίου, δημιουργούνται προβλήματα για τη δημόσια υγεία. «Το κυνήγι έχει αναγνωριστεί από την Πολιτεία ως διαχειριστικό μέτρο και για τον λόγο αυτό ζητήθηκε από την κυνηγετική οικογένεια να συνδράμει καταλυτικά τόσο για την αντιμετώπιση ασθενειών, όπως η αφρικανική πανώλη των χοίρων και η λύσσα, όσο και στον περιορισμό του πληθυσμού των αγριόχοιρων που προκαλούν εκτεταμένες ζημιές σε αγροτικές καλλιέργειες. Μόλις πριν λίγο καιρό η κυβέρνηση νομοθέτησε ειδικές διατάξεις προς άρση των περιορισμών θήρας, δηλαδή επέτρεψε τη θήρα του αγριόχοιρου εκτός κυνηγετικής περιόδου, ακόμη και εντός καταφυγίων άγριας ζωής. Η απαγόρευση της θήρας, λοιπόν, για τουλάχιστον 20 ημέρες, θα οδηγήσει σε απόγνωση τους αγρότες που καλλιεργούν τη γη σε ολόκληρη την επικράτεια», ανέφερε.
Ο πρόεδρος της Ε’ ΚΟΗ δεν έκρυψε και την ενόχλησή του για το ότι η απόφαση απαγόρευσης δε συνοδεύεται από κάποια εξήγηση. «Είναι αναίτια και αδικαιολόγητη», τόνισε και πρόσθεσε ότι σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ακόμη και σε αυτές που βρίσκονται σε χειρότερη επιδημιολογική κατάσταση από την Ελλάδα, το κυνήγι επιτρέπεται, ενώ στη χώρα μας απαγορεύεται.
Τέλος, έθεσε και την οικονομική διάσταση του ζητήματος, που δεν αφορά μόνο τους κυνηγούς, αλλά και τις κυνηγετικές οργανώσεις, που από τη μία βλέπουν τα έσοδά τους να συρρικνώνονται λόγω της παύσης έκδοσης νέων αδειών, αλλά από την άλλη ανησυχούν και για την επόμενη χρονιά, καθώς μια παράταση αδειών συνεπάγεται απώλεια εσόδων μελλοντικά.
Όπως έκανε γνωστό ο κ. Παπαγρηγορίου, υπήρξε μια επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα, ο οποίος μετέφερε ότι εξετάζεται μια οικονομική ενίσχυση, με τον πρόεδρο της Ε’ ΚΟΗ να εμφανίζεται απαισιόδοξος για το αν θα μπορέσει να καλύψει το σύνολο των υποχρεώσεων, το οποίο φτάνει τα 7 εκ. ευρώ τον χρόνο σε πανελλαδικό επίπεδο. Μια άμεση ανακούφιση, πάντως, θα μπορούσε να αποτελέσει μια ρύθμιση για τη μη απόδοση των ποσών που εισπράττονται για λογαριασμό του Πράσινου Ταμείου μέσω της έκδοσης αδειών θήρας.
Πηγή: www.agon.gr Ηπειρωτικός Αγών