Τη Δευτέρα 6/9/2021 κατατέθηκε στη Βουλή νέο σχέδιο νόμου για τα ζώα συντροφιάς.
Παρά τις σφοδρότατες και μαζικές αντιδράσεις φορέων και πολιτών στα πλαίσια της δημόσιας διαβούλευσης του συγκεκριμένου νομοσχεδίου την περασμένη Άνοιξη (πάνω από 80% των σχολίων ήταν αρνητικά, με τη συμμετοχή να είναι η ψηλότερη όλων των εποχών), η Κυβέρνηση επιλέγει να φέρει το ίδιο στην ουσία κείμενο με ελάχιστες επικοινωνιακού τύπου αλλαγές. Αυτό συνιστά προσβολή στο θεσμό της δημοκρατίας όπως αυτή εκφράζεται μέσα από τη διατύπωση γνώμης πολιτών και φορέων για ένα θέμα.
Στο νέο νομοσχέδιο, διατηρείται έμμεσα η απαράδεκτη διάταξη για την υποχρεωτική στείρωση όλων των ζώων συντροφιάς, ενώ άμεσα διατηρείται η αντικυνηγετική (στα όρια της δυσμενούς διάκρισης), στάση της Κυβέρνησης απέναντι στους κυνηγούς ιδιοκτήτες σκύλων.
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το νέο σχέδιο νόμου για τα ζώα συντροφιάς, αν ένας ιδιοκτήτης σκύλου δεν επιθυμεί τη στείρωσή του ζώου του (κόστος μεγαλύτερο των 300 ευρώ), τότε είναι υποχρεωμένος να στείλει δείγμα γενετικού υλικού (DNA) του στο Εργαστήριο Φύλαξης και Ανάλυσης Γενετικού Υλικού Ζώων Συντροφιάς (με κόστος μεγαλύτερο των 150 ευρώ).
Αν δε στειρώσουμε τα σκυλιά μας και δε στείλουμε δείγμα dna, θα κληθούμε να πληρώσουμε πρόστιμο 1.000 ευρώ, το οποίο θα διπλασιάζεται ανά τρίμηνο όσο δεν πληρώνεται.
Για τα σκυλιά όσων δεν είναι ερασιτέχνες εκτροφείς θα επιτρέπεται μόνο μία γέννα στη διάρκεια της ζωής του σκύλου. Για να γίνει κάποιος ερασιτέχνης εκτροφέας πρέπει να εγγραφεί στον Κυνολογικό Όμιλο Ελλάδος ο οποίος δέχεται μόνο καθαρόαιμα σκυλιά. Η κυνοφιλία και το κυνήγι όμως δεν περιορίζονται στην καθαροαιμία και καμία εξάρτηση δε θα πρέπει να έχουν από αυτή. Αν ισχύσουν τα παραπάνω, αυτό θα σημάνει πως η αναπαραγωγή ημίαιμων καλών κυνηγόσκυλων σβήνει για πάντα με την υπογραφή της Νέας Δημοκρατίας.
Για τους κυνηγούς προβλέπονται και πάλι ειδικά πρόστιμα και συγκεκριμένα:
• 500 ευρώ αν δεν έχουμε μαζί μας στο κυνήγι ή σε οποιαδήποτε άλλη μετακίνηση με σκύλο, ενημερωμένο το ηλεκτρονικό βιβλιάριο του σκύλου μας. (Δεν προβλέπεται αντίστοιχο πρόστιμο για καμία άλλη κατηγορία πολιτών.)
• Αφαίρεση άδειας θήρας για δύο (2) έτη σε κυνηγό, του οποίου ο σκύλος που χρησιμοποιείται στο κυνήγι δεν έχει σημανθεί, καταχωρηθεί στο ΕΜΖΣ και στειρωθεί ή για τον οποίο δεν έχει αποσταλεί δείγμα γενετικού υλικού στο Εργαστήριο Φύλαξης και Ανάλυσης Γενετικού Υλικού Ζώων Συντροφιάς του άρθρου 13. (Δεν προβλέπεται αντίστοιχη ποινή με αφαίρεση άδειας άλλων επαγγελματικών ή δραστηριοτήτων ελευθέρου χρόνου για καμία άλλη κατηγορία πολιτών)
• Οριστική αφαίρεση άδειας θήρας αν ένας ο κυνηγός έχει εγκαταλείψει ζώα που βρίσκονται στην ιδιοκτησία του ή άμεσους απογόνους αυτών. (Δεν προβλέπεται αντίστοιχη ποινή με αφαίρεση άδειας άλλων επαγγελματικών ή δραστηριοτήτων ελευθέρου χρόνου για καμία άλλη κατηγορία πολιτών)
Τα ειδικά πρόστιμα για κυνηγούς, αντιβαίνουν κάθε έννοια ισονομίας, που αποτελεί συνταγματικά κατοχυρωμένη αρχή στη χώρα μας.
Καμία τεχνική μελέτη που να τεκμηριώνει το πως θα επιτευχθούν οι στόχοι που θέτει το νομοσχέδιο για τα ζώα συντροφιάς, τί έφταιξε και δεν υπήρξαν αποτελεσματικοί οι προηγούμενοι νόμοι (2012 και 2014) και κυρίως τι γίνεται σε Ευρωπαϊκό επίπεδο από όπου θα μπορούσαμε να πάρουμε έτοιμες δοκιμασμένες λύσεις που πέτυχαν, δε δόθηκε ούτε την Άνοιξη ούτε τώρα.
Η Κυβέρνηση συνεχίζει να συνδέει τα αδέσποτα σκυλιά με τους κυνηγούς χωρίς να παρουσιάζει κανένα σχετικό στοιχείο.
Κατ΄επέκταση μας κατασυκοφαντεί. Ο Περιβαλλοντικός Σύνδεσμος Δήμων Αθήνας – Πειραιά (ΠΕ.ΣΥ.Δ.Α.Π.) που περιλαμβάνει 17 από τους μεγαλύτερους Δήμους της χώρας, έχει αναφέρει εγγράφως πως σε σύνολο 40.000 αδέσποτων σκύλων που έχει περιθάλψει και στειρώσει τα τελευταία 18 χρόνια, ποσοστό της τάξης του 1% “έμοιαζε” με κυνηγόσκυλο, χωρίς αυτό να σημαίνει απαραίτητα ότι τα σκυλιά αυτά ήταν κυνηγόσκυλα ή ότι εγκαταλείφθηκαν από κυνηγούς.
Στο νέο νομοσχέδιο παραμένει ο αντιεπιστημονικός και παράλογος χαρακτηρισμός των ζώων εργασίας ως ζώα συντροφιάς κάτι που δεν ισχύει πουθενά αλλού στην Ευρώπη.
Οι διατάξεις του συγκεκριμένου νομοσχεδίου θα οδηγήσουν νομοτελειακά πολλούς ιδιοκτήτες σκύλων, που δεν έχουν τη δυνατότητα να επιβαρυνθούν με το δυσβάσταχτο κόστος που αυθαίρετα μεταφέρεται στις πλάτες τους, στο να εξετάσουν το ενδεχόμενο να δώσουν τα σκυλιά τους στους Δήμους ή ακόμη χειρότερα να τα εγκαταλείψουν.
Στην περίπτωση νέων σκύλων, πολλοί ενδέχεται να οδηγηθούν στο να μην προχωρήσουν σε ηλεκτρονική σήμανση (τσιπάρισμα) για να μην έχουν τις παράλογες ευθύνες που κάποιοι εμμονικά επιχειρούν να τους φορτώσουν.
Είναι προφανές πως η ψήφιση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου θα έχει τα αντίθετα αποτελέσματα σε σχέση με αυτά που υποτίθεται πως επιχειρεί να θεραπεύσει. Ειδικά όσοι έχουν περισσότερα του ενός σκυλιά, για να εφαρμόσουν τις διατάξεις του εν λόγω νομοσχεδίου θα κληθούν να πληρώσουνε ιδιαίτερα μεγάλα ποσά χωρίς να έχουν κάνει κάποια παράβαση (άνω των 500 ευρώ) και μάλιστα σε καιρό οικονομικής και υγειονομικής κρίσης.
Φαίνεται πως παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις από την πλειοψηφία των Βουλευτών της Κυβέρνησης προς τους κυνηγούς των περιοχών στις οποίες εκλέγονται, ο σκληρός πυρήνας της Κυβέρνησης εξακολουθεί να υιοθετεί το αντικυνηγετικό μένος μίας μικρής μειοψηφίας ζωόφιλων και διατηρεί στο νέο νομοσχέδιο τις διακρίσεις σε βάρος αποκλειστικά των κυνηγών με ειδικά πρόστιμα.
«Άλλαξε ο Μανωλιός κι έβαλε τα ρούχα του αλλιώς» και «Τα ίδια Παντελάκη μου τα ίδια Παντελή μου» λέει ο σοφός λαός μας.
Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο δεν προβλέπεται να έρθει ξανά σε διαβούλευση.
Την Τετάρτη 8/9 συζητήθηκε στη Βουλή στα πλαίσια της αρμόδιας Επιτροπής και τη Δευτέρα 13/9 θα γίνει συζήτηση παρουσία των εμπλεκόμενων φορέων, όπου οι κυνηγοί θα εκπροσωπηθούμε από την ΚΣΕ.
Την ευθύνη πλέον για το αν θα γίνουν νόμος του κράτους οι αντικυνηγετικές εμμονές συγκεκριμένων κύκλων, έχουν αποκλειστικά οι Βουλευτές της Κυβέρνησης που θα κληθούν να ψηφίσουν το εν λόγω νομοσχέδιο. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν ήδη εκφράσει την αντίθεσή τους. Το ίδιο και η πλειοψηφία των φιλοζωικών σωματείων!
Οι προτάσεις των Κυνηγετικών Οργανώσεων θα κατατεθούν από την Κυνηγετική Συνομοσπονδία Ελλάδος στη σχετική συζήτηση στη Βουλή τη Δευτέρα 13/9.
Το γεγονός πως η Κυβέρνηση φέρνει για συζήτηση πρακτικά το ίδιο, απαράδεκτο στις περισσότερες διατάξεις του νομοσχέδιο, που είχε φέρει και την Άνοιξη, σε συνδυασμό με τα όσα έγιναν την περσινή κυνηγετική χρονιά, αποδεικνύει με το χειρότερο τρόπο πως για τη συγκεκριμένη Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, οι κυνηγοί είναι πολίτες δεύτερης κατηγορίας, τους οποίους μάλιστα δε διστάζει να εξαπατά με δεσμεύσεις και υποσχέσεις που αναιρούνται.
Αυτό προφανώς οι κυνηγοί δεν πρέπει να το ξεχάσουμε.